Raed Arafat, anunțul momentului pentru toată România: Vor fi reguli foarte stricte pentru aceste acțiuni

Raed Arafat, anunțul momentului pentru toată România. Vor fi reguli care vor fi foarte stricte pentru aceste acțiuni. Detaliile despre ce îi așteaptă pe milioane de români au fost date de secretarul de stat într-un interviu pentru Știrile Pro TV.

Raed Arafat a făcut declarația momentului pentru toată România. El a explicat ce reguli vor fi foarte stricte pentru anumite acțiuni. Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a ținut să atragă atenția că numărul cazurilor de COVID ar putea exploda după sărbători din cauza petrecerilor sau chiar a tradițiilor care presupun contact apropiat între persoane străine.

Arafat a explicat ce măsuri speciale se vor lua în zonele de schi. ”Nu s-a adăugat nicio restricție nouă, cu excepția faptului că se va emite un ordin pentru zonele de schi, pentru modul în care vor fi întrebuințate, pentru modul în care vor fi utilizate cabinele de transport pe cablu. Pentru că acolo e un risc și bineînțeles nu au fost reglementate până acum, având în vedere că e posibil să fie aglomerație, ele trebuie să fie reglementate și reglementarea lor va fi prin ordin a mai multor miniștri, care vor semna un ordin comun. Probabil că va fi la jumătate de capacitate o cabină de schi. Restul, teleschiurile vor fi folosite normal, bineînțeles respectând condițiile care sunt până acum.” – a declarat secretarul de stat pentru Știrile Pro TV.

Cu câți oameni se poate petrece de Crăciun și Revelion

Petrecerile de Căriun și Revelion ar trebui limitate doar la membrii familiei, este de părere Arafat, explicând că ele reprezintă un risc de îmbolnăvire dacă sunt organizate cu persoane din afara familiei-gazdă.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă.

În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine.

Sunt recomandări pe care le dăm. Să nu vedem titluri care o să apară în unele ziare, că Arafat a interzis sau Comitetul a interzis populației să invite oameni acasă. Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei.

Bineînțeles, aici, cine dorește să riște, există o limită care poate să meargă către ea. Pot să meargă, pot să participe la diferite acțiuni, dar vor fi reguli care vor fi foarte stricte pe aceste acțiuni.” – a spus Raed Arafat la Pro TV.

Cum va fi la restaurante și hoteluri

În ceea ce privește mesele festive de Crăciun și Revelion organizate în unitățile de cazare a turiștilor, Arafat a explicat că restaurantele hotelurilor pot funcționa la o anumită capacitate, care este determinată de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă.

”Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %.” – a mai precizat șeful DSU.

Secretarul de stat a vorbit și despre tradiția colindatului, susținând că nu este recomandat să se facă, pentru că asta înseamnă plimbare între mai multe case, mai multe apartamente, mai multe grupuri de oameni.

„Asta înseamnă transmitere. (…) Adică te duci la colindat la case în care sunt persoane în vârstă, după care te trezești după o săptămână, persoanele respective în terapie intensivă.”, a punctat Arafat. Dacă totuși nu se renunță la acest obicei străvechi, el este de părere că ar trebui făcut astfel încât să nu se intre în casă.

„Adică să se facă afară, să iasă cine este colindat afară, să discute acolo. Acum, să spun că să poartă mască, da. Dacă e afară trebuie să poarte mască. Dar atenție la acest aspect, pentru că poate într-adevăr să ducă la o problemă. Dacă colindatul este făcut afară, nu se intră în casă, nu este un contact îndelungat în casă, este, normal, riscul mai mic. Dacă se intră în casă și vorbim de colindatul între prieteni, care se intră unii la alții și stau și se plimbă de la casă la alta la toți prietenii lor, riscul este foarte mare.”, a arătat el.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here