Colegiul Electorilor a ratificat victoria lui Joe Biden. Democratul este tot mai aproape să fie declarat oficial președinte al SUA

Joe Biden a declarat luni seară, după ce Colegiul Electorilor SUA l-a confirmat în funcţia de preşedinte ale Statelor Unite, că „statul de drept, Constituţia noastră şi voinţa poporului au triumfat” şi că „este timpul să întoarcem pagina”.

În discursul susţinut din Delaware după anunţ, Joe Biden a spus că democraţia SUA a fost „forţată, testată şi ameninţată” şi că „s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată şi puternică”. El a condamnat încercările preşedintelui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor şi a subliniat că „voinţa poporului a triumfat”. Confirmarea lui de către Colegiul Electorilor este unul dintre paşii necesari pentru ca Biden să preia funcţia, după cum scrie Time.

Flacăra democraţiei a fost aprinsă în această naţiune în urmă cu mult timp. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu o poate stinge”, a afirmat Joe Biden.

Preşedintele ales a adăugat: „În această bătălie pentru sufletul Americii, democraţia a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituţiile noastre a fost păstrată. Integritatea alegerilor noastre a rămas intactă. Astfel, este timpul să întoarcem pagina, aşa cum am făcut de-a lungul istoriei, pentru a ne uni, a ne vindeca”.

Democratul a câştigat alegerile din luna noiembrie cu 306 voturi ale electorilor, iar republicanul Donald Trump a avut 232. Voturile din Colegiul Electorilor au fost trimise Congresului, pentru a fi numărate oficial luna viitoare.

Deşi unii republicani din Camera Reprezentanţilor au spus că vor obiecta cu privire la rezultatele din statele-cheie, ei nu pot decât întârzia procesul în timpul şedinţei comune a Congresului din 6 ianuarie. Apoi Joe Biden va fi învestit pe 20 ianuarie.

Preşedintele în exerciţiu nu a comentat. La scurt timp după votul Colegiului Electoral, el a anunţat pe Twitter plecarea din funcţie a procurorului general, William Barr, care a declarat că nu există dovadă de fraudă în alegerile prezidenţiale, în ciuda acuzaţiilor făcute de Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here