Membrii ai aceleiași familii – unul pozitiv, altul negativ. Care ar fi explicația

Sursa foto: digi24.ro

Modul în care se transmite noul coronavirus încă nu a fost stabilit cu precizie și există cazuri de persoane care nu s-au îmbolnăvit, deși au stat în aceeași casă cu persoane infectate cu SARS-CoV-2. Subiectul a fost comentat, miercuri, în direct pe B1 TV, de Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Întrebată cum ar putea fi explicat acest fenomen – în care un membru al familiei este negativ la SARS-CoV-2, iar un altul este pozitiv, deși locuiesc în aceeași casă și poate chiar dorm în același pat – Beatrice Mahler a explicat: „Aici sunt mai multe variante care trebuie luate în calcul. Există posibilitatea unei pozitivări tardive pentru unii dintre membrii familiei, care să depășească cele 14 zile de izolare – sigur, sunt cazuri destul de puține, dar sunt citate în literatură situații în care pozitivarea s-a produs după cele 14 zile. O altă posibilitate pentru care încă nu avem un răspuns științific concret este un sistem imun care permite organismului să nu se infecteze, însă nici de aici nu avem date științifice extrem de clare – care sunt acele categorii de persoane care nu contractează virusul. Mai mult decât atât, au fost situații tot așa precizate, în care o persoană care a fost expusă la un contact într-o primă etapă nu a contractat virusul, dar într-o etapă ulterioară, la un nou contact, s-a infectat. Prin urmare, vorbim de o imunitate care nu este constantă, care are variabilele ei și care într-un moment anume poate să răspundă favorabil și să nu permită infectarea, dar într-un alt moment, pe care nu îl putem cuantifica exact, să nu mai răspundă la fel de bine și să ne infectăm. De aceea, măsurile de protecție trebuie respectate de toți și nu înseamnă că, dacă o dată am trecut pe lângă acest risc de infectare, și a doua oară vom avea exact aceeași situație”.

Întrebată dacă are vreun aport în această discuție și cantitatea virală la care este expus un contact direct, Beatrice Mahler a declarat: „Cu siguranță există o legătură între cantitatea de virus la care este expusă o persoană și riscul de infectare. Acest lucru l-am observat și în practica curentă, atunci când persoanele care nu au respectat procedurile în Institut, de exemplu, și s-au expus la o cantitate mare de virus au dezvoltat afecțiunea extrem de rapid, au devenit simptomatici, însă forma de manifestare a bolii sigur că a depins de comorbiditățile pe care le-au avut, de factorii de risc ai persoanei și de factorii genetici individuali, care se pare că au un rol important atunci când vorbim de modul în care se manifestă infecția SARS-CoV-2 la fiecare individ”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here