Radu Țincu, despre noua tulpină: Virusul se transmite cu până la 70% mai ușor. Dacă la următoarea mutație proteina Spike dispare, vaccinul va fi inutil și trebuie s-o luăm de la capăt

Sursa foto: digi24.ro

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre noua tulpină de SARS-CoV-2 și a explicat că „nu putem ști și nimeni nu poate anticipa dacă la următoarea mutație virusul nu își modifică tocmai proteina de suprafață pentru care a fost creat vaccinul”. „„Cel mai important lucru de știut este că această mutație este o mutație care crește transmisibilitatea”, a subliniat doctorul, luni, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

„Cel mai important lucru de știut este că această mutație este o mutație care crește transmisibilitatea. Sunt deja studii epidemioligice din Marea Britanie – pentru că la ei a apărut – care ne spun că se transmite cu până la 70% mai ușor, pentru că și-a modificat aceste proteine de aderență către celulele noastre și poate să adere și să penetreze, să infecteze mai ușor celulele umane. Acest lucru a determinat o creștere alarmantă a numărului de cazuri în Londra și în Marea Britanie. Este cea mai mare creștere, cu cel mai mare număr de nou diagnosticați pe zi de la începutul acestei pandemii”, a declarat Radu Țincu.

Potrivit medicului, „este o mutație într-adevăr care afectează proteinele de suprafață, dar se pare că virusul își păstrează proteina Spike, pentru care a fost creat vaccinul”.

„Ce s-a observat cu această mutație. Este o mutație într-adevăr care afectează proteinele de suprafață, dar se pare că virusul își păstrează proteina Spike, pentru care a fost creat vaccinul. De aceea este extrem de important, în prezența acestor modificări pe care virusul le poate dezvolta, să înțelegem că avem nevoie de o campanie de vaccinare care să fie de scurtă durată și care să cuprindă o largă masă populațională, pentru că nu putem ști și nimeni nu poate anticipa dacă la următoarea mutație virusul nu își modifică tocmai proteina de suprafață pentru care a fost creat acest vaccin. În momentul în care acea proteină Spike dispare, vaccinul nu mai are niciun fel de utilitate și va trebui s-o luăm de la capăt cu dezvoltarea unui alt vaccin pentru o altă proteină de suprafață pe care virusul probabil o va expune”, a mai spus Radu Țincu.

Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde, luni, vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech. Mai rămâne ca decizia să fie validată de către Comisia Europeană, iar președinta Ursula von der Leyen a dat asigurări că instituția va „acționa rapid”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here