Un artist celebru din Olt s-a stins din viață în noaptea de Crăciun. Dumnezeu să-l odihnească!

Un celebru meșter popular din Olt s-a stins din viață în noaptea de Crăciun. Este vorba de sculptorul Gheorghe Tănase, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu de către Comisia Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și care a decedat la vârsta de 73 de ani.

Gheorghe Tănase a plecat la ceruri trist. Deși extrem de valoroase, piesele sale nu erau foarte căutate de iubitorii de artă populară, iar, în afara recunoașterii artistice, de un altfel de sprijin din partea autorităților autorul lor nu s-a bucurat.

„Tezaurul Uman Viu Gheorghe Tănase, meșterul lemnului de la Corbu, va rămâne viu doar în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut și apreciat. Gheorghe Tănase a trecut în lumea drepților în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020. Ce și cât a însemnat el pentru arta populară a județului Olt și a României, sunt lucruri care au fost recunoscute de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, cel care în anul 2018 i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu – UNESCO. Din păcate, Gheorghe Tănase s-a stins trist, uitat și abandonat de toate autoritățile care ar fi trebuit să-l sprijine, măcar moral, în suferința prin care a trecut în ultima perioadă a vieții sale.

Dumnezeu să îl odihnească în pace acolo, sus, alături de ceilalți reprezentanți de seamă ai culturii tradiționale a Oltului! De iertat, să ne ierte pe noi, cei care nu am putut să îl ajutăm în suferință”, arată, în necrologul pe care l-a conceput pentru sculptorul de la Corbu, Valeru Ciurea, cel care, în urmă cu doi ani, îl recomanda pe artist reprezentanților Ministerului Culturii pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here