Când începe vaccinarea anti-COVID în Olt/ Detalii de la managerul Spitalului Județean Slatina, Dan Stana

Autoritățile din domeniul Sănătății fac ultimele pregătiri pentru începerea vaccinării anti-COVID în Olt. În Slatina, Centrul de Vaccinare al Spitalului Județean de Urgență va funcționa în spațiile în care a funcționat Secția Psihiatrie, pe strada Drăgănești, iar acțiunea propriu-zisă de vaccinare în județ ar trebui să înceapă în data de 4 ianuarie, dacă noile tranșe de vaccin sosesc la timp în țară.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina asigură nu doar spațiul necesar desfășurării activității de vaccinare, ci și personalul medical pentru o tură. Managerul spitalului, Dan Stana, susține că, teoretic, activitatea în centru ar putea să înceapă în două zile, dar că, practic, acest lucru depinde de data la care vaccinul va ajunge în țară și, finalmente, în regiune, la Craiova, de unde pleacă în centrele din fiecare județ. El mai spune că, dacă, așa cum se preconizează, vaccinul va ajunge în 29 și 30 decembrie în țară, în Olt vaccinarea ar putea fi demarată în 4 ianuarie 2021.

„Teoretic, eu, din punct de vedere al infrastructurii, în două zile aș putea să dau drumul la activitate. 

Nu depinde, însă, numai de mine, trebuie să ni se aducă vaccinul. Vaccinul cred că ajunge pe 29 sau 30 în țară. Depinde, apoi, când ajunge vaccinul în regiunea noastră, la Craiova. Ca să beneficieze toate unitățile medicale de vaccin, trebuie să ne punem de acord să începem toți deodată. Și, ca să nu avem surprize, să fie totul pus la punct, pentru că vaccinul trebuie utilizat imediat ce vine, am vorbit cu doamna Elena Ioniță (șefa Direcției de Sănătate Publică Olt – n.r.), s-a luat legătura și cu colegii mei de la Spitalul Corabia, Spitalul Caracal și așa mai departe, am căzut de acord ca, dacă totul decurge bine, să începem activitatea de vaccinare în data de 4 ianuarie. 

Legat de Centrul de Vaccinare, am resursa umană, azi am făcut ultimele retușări.

Astăzi, medicul Cătălin Pătru, epidemiologul nostru, care este și responsabil în centrul de vaccinare, a făcut o instruire la ora 10.00 cu asistentele medicale și cu medicii care vor participa la această acțiune.

Eu pot să asigur o tură, însemnând doi medici, doi registratori medicali care au intrat deja în legătură cu reprezentanții STS-ului, cinci asistenți medicali și un îngrijitor de curățenie. În privința personalului nu era treaba mea, mie mi s-a cerut să asigur spațiul, dar am zis că, având în vedere personalul nostru medical existent, este bine să ne asumăm și acest important rol. 

Mâine, doctorul Pătru va centraliza toate catagrafiile, toate tabelele pe care le-a primit de pe secții cu personalul ce a optat să se vaccineze și se va începe programarea. 

Dar, repet, trebuie să rămână definitivă data începerii vaccinării care, așa cum am mai spus, depinde de data la care vaccinul va ajunge în țară și, apoi, în regiunea noastră”, a declarat, pentru OLT-ALERT, managerul Spitalului Slatina.

Dan Stana, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început în România în duminică dimineață. Noi vaccinuri anti-COVID-19 vor sosi în România în data de 29 decembrie (în București, Cluj și Timișoara), și în 30 decembrie (în Brașov, Constanța, Craiova și Iași).

Ca și în restul țării, primii imunizați vor fi medicii și asistenții medicali din prima linie. Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. În jumătate de an ținta este să se atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here