Creșterea punctului de pensie începând cu 2022 va fi aprobată de Guvern prin OUG

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit proiectului de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.

″În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget”, a explicat premierul Cîţu, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, potrivit Agerpres.

O altă măsură care urmează să fie adoptată prin acelaşi act normativ se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiază în prezent cursanţii din învăţământul superior.

“Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG.

În acelaşi timp, prin proiectul de OUG supus aprobării în şedinţa de Guvern se prevede abrogarea articolului 5 din OUG 131/2020 referitor la acordarea unui spor de COVID de 30% la salariul de bază angajaţilor din prefecturi.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern figurează şi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

“Prin prezentul proiect de lege se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, se propune abrogarea secţiunii care priveşte organizarea, funcţionarea şi competenţa acestei secţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi instituirea unor dispoziţii tranzitorii referitoare la situaţia personalului şi a dosarelor aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a acestei legi. Astfel, cauzele aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a legii, precum şi dosarele soluţionate, aflate în arhiva Secţiei la această dată, se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, parchetelor competente potrivit legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here