Un inculpat din Olt, trimis de DIICOT în judecată, va controla, oficial, activitatea SIE/ FOTO

Un inculpat din Olt, trimis de DIICOT în judecată pentru mai multe infracțiuni, va controla activitatea Serviciului de Informații Externe (SIE), din poziția de membru al Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE.

Este vorba de senatorul Liviu Voiculescu, președinte al PNL Olt, trimis în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

În rechizitoriul DIICOT se arată că, în primăvara anului 2009, Leonard Poteraş, administrator al unei săli de jocuri, s-a împrietenit cu Liviu Voiculescu, zis „Mamba”, după ce poliţistul a venit şi i-a controlat documentele firmei, scrie, miercuri, Libertatea.

Liviu Voiculescu

„S-au reîntâlnit apoi, iar Poteraş spune că Voiculescu, după ce a realizat câţi bani se câștigă din exploatarea aparatelor de joc de tip „Slot Machine” (n.r. – „păcănele”), i-a mărturisit că ar vrea să-şi facă şi el o astfel de firmă, pe numele soției.

Procurorii spun că acela a fost momentul în care poliţistul a ajuns la o înțelegere cu Poteraş: i-a promis că n-o să mai vină în control în sălile lui, dacă îl va ajuta cu afacerea. Câteva luni mai târziu, a fost înfiinţată societatea MARKUS GAMES SRL, avându-i ca asociaţi pe Luiza Voiculescu, soţia lui Liviu Voiculescu, şi Ovidiu Gîrbovan.

Gîrbovan le-a declarat procurorilor că a intrat în afacere la propunerea poliţistului şi că s-a înţeles cu el să împartă egal licențele deținute pentru aparatele de jocuri de noroc, fiecare având câte 25 de „păcănele” pe care le amplasau pe unde găseau locații. Poteraş l-a ajutat pe Voiculescu să-şi ducă prin baruri aparatele sale de jocuri de noroc care, spun procurorii, erau „neomologate și neavizate”.

După ce, în urma unor controale efectuate de alţi poliţişti, s-a descoperit că aparatele lui Poteraş erau exploatate ilegal, telefonul lui a fost pus sub interceptare. Aşa au picat în plasa celor de la DIICOT inspectorul de poliţie Liviu Voiculescu, zis „Mamba”, dar şi şeful lui, comisarul de poliție Laurenţiu Lazăr, zis „Tătuţu”, şi colegul de birou al acestuia, inspectorul de poliţie Bogdan Gheorghiceanu.

Cei trei poliţişti, împreună cu angajați ai Ministerului de Finanțe și ai Serviciului Județean de Metrologie Legală Olt, desfășurau activități comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc, fiind organizați sub forma unui grup infracțional organizat, susține DIICOT.

Poliţiştii asigurau protecţia, iar ceilalţi membri ai grupului infracțional organizat „acționau asupra memoriilor aparatelor, prin ștergerea impulsurilor care se înregistrau în timpul exploatării acestora, organele fiscale fiind în imposibilitatea stabilirii vreunei taxe către bugetul de stat”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

În 12 decembrie 2012, DIICOT anunţa că a destructurat acest grup infracţional organizat şi că se fac percheziţii la domiciliile celor 24 de învinuiţi, din Olt şi Dolj”, mai arată Libertatea.

Deși prin sentința pronunțată, în 6 decembrie 2017, de Tribunalul Dolj, liderul liberalilor olteni s-a numărat printre persoanele achitate în acest dosar, pe  motiv că „faptele nu există”, Curtea de Apel Craiova a desființat sentința, anul acesta, și a dispus rejudecarea dosarului.

Pe 10 februarie, anul acesta, Dată fiind calitatea de senator dobândită de Voiculescu între timp, luna aceasta, Tribunalul Dolj a trimis dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că, deși și-a susținut mereu nevinovăția, pentru a nu ajunge în fața magistraților în acest dosar, Voiculescu i-a dat 43.000 de euro controversatului om de afaceri Marian Lazăr, zis Chinezu’, ca să-l scape de Justiție pe calea cumpărării de influență. „Afacerea” a căzut, el însuşi fiind trimis în judecată de procurorii DNA, unde Voiculescu l-a denunțat, pentru trafic de influenţă, fiind condamnat de Tribunalul Olt la patru ani de închisoare cu executare.

Întrebat de jurnaliștii de la Libertatea de ce, dacă se consideră nevinovat, i-a dat, totuși, lui Marian Lazăr, cei 43.000 de euro, Liviu Voiculescu a spus că „am avut această slăbiciune”.

„În acea speţă, eu am făcut o plângere pentru şantaj. Acum, ce încadrare au făcut domnii procurori, că au făcut în «trafic de influenţă», este decizia dumnealor. Dar eu am făcut plângere pentru şantaj. În acele momente ale mele, probabil sub presiunea acestei chestiuni, am avut această slăbiciune”, a declarat Voiculescu, potrivit Libertatea.

Cei 43.000 de euro au fost dați în perioada ianuarie – aprilie 2013, după ce DIICOT a demarat cercetările în dosarul în care, alături de Liviu Voiculescu, vizați mai sunt doi polițiști, mai mulți angajați ai Fiscului și mai mulți oameni de afaceri. În ciuda garanției pe care Marian Lazăr i-a dat-o că nu va ajunge în fața instanței de judecată, grație cuiva de la DIICOT „mult mai influent decât procurorul de caz, o persoană peste care procurorul de caz nu poate să treacă”, Voiculescu a fost trimis în judecată.

„La 11 iunie 2013, a fost chemat la DIICOT şi anunţat că va fi trimis în judecată. În aceeaşi zi, însoţit de cei doi avocaţi ai lui, Voiculescu s-a dus la prietenul Lazăr şi a înregistrat cu telefonul mobil toată discuţia dintre ei. Sunt «14 minute şi 32 secunde», notează procurorii DNA, în care Lazăr îi explică lui Voiculescu că a fost trimis în judecată pentru că i-a dat banii prea târziu şi nu când i-a zis el s-o facă. «Să zici mersi că nu te-a arestat, mă», l-a consolat Lazăr pe poliţist. Iar când acesta l-a somat să-i returneze cei 43.000 de euro, a încercat să-l calmeze: «ţi-i dau înapoi, mă, nu e problemă! Asta e». «M-a amenințat 6 luni că, dacă nu îi dau banii înapoi, o să-mi facă plângere penală», a declarat apoi Lazăr la proces. Abia la 3 iunie 2014, Voiculescu a mers cu înregistrarea la DNA şi a făcut un denunţ. Lazăr a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi a primit o condamnare de 4 ani de închisoare. Voiculescu nu a fost acuzat de cumpărare de influenţă, pentru că, la data săvârşirii infracţiunii, legea prevedea că nu e pedepsit cel care «denunţă autorităţii fapta, mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă»”, scrie Libertatea.

La masă cu interlopii

În septembrie 2020, mai multe imagini în care Liviu Voiculescu apare la aceeași masă, în cadrul unor petreceri, cu interlopii Emi Pian și Bercea Mondial, au apărut pe rețelele de socializare.

Șeful PNL Olt a reacționat atunci, explicând că prezența sa la petrecerile organizate de reprezentanți ai lumii interlope nu ar fi fost întâmplătoare, ținând de activitatea sa operativ-informativă.

„În perioada 2004-2015 am fost ofițer de poliție și nu pot preciza DECÂT că prezența mea la evenimentul respectiv nu era deloc, dar absolut deloc, întâmplătoare.
În desfășurarea activităților operativ-informative specifice muncii de poliție prezența unui ofițer la anumite evenimente nu este sub nicio formă întâmplătoare”, a scris, pe Facebook, Liviu Voiculescu.

Liviu Voiculescu, la o petrecere organizată de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în 2009

Toate bune și frumoase, numai că, potrivit unor surse, când era ofițer de poliție, Voiculescu avea atribuții pe linia jocurilor de noroc, nicidecum în domeniul evaziunii fiscale sau a altor asemenea fapte pentru care Bercea putea fi supravegheat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here