În ceea ce privește necesitatea de noi spitale, lucru care a devenit, cumva, stringent având în vedere situația pandemică prin care trecem, fostul minsitru a spus că nu aceasta este, de fapt, problema, ci managementul unităților medicale.
“80% din managementul din spitale nu corespunde. Oricâti bani am bagă, vom vedea că este un sac fără fund”, a atras atenția Tătaru.
Fostul ministru a subliniat că trebuie să vedem într-un tot unitar ce se întâmplă într-o pandemie și nu să reducem, practic, totul la anumite aspecte.
“Nu doar sistemul medical este cel care trebuie să facă față. Toate merg în paralele cu transmiterea în comunitate. În aceste condiții (de transmitere comunitară -n.r.) vom avea multe cazuri, terapii încărcate. E același personal medical care a lucrat din februarie anul trecut și până în februarie, anul acesta. O boală se poate consuma într-o comuniate extinsă sau restrânsă. Trebuie acționat în consecință. Nu depinde de cei din spital. Am avut un an de modernizare forță a spitalelor, o creștere cu 120% a modernizării ATI, dar personalul rămâne același. Cred că ar trebui să ne gândim și la acest lucru”, a explicat Nelu Tătaru.
Cât privește nevoia de noi spitale, nevoie devenită cumva stringentă în contextul pandemic prin care trecem, fostul ministru al Sănătății a precizat că problema principală nu este, de fapt, aceasta, ci cea a managementului unităților medicale. “Avem proiecte în desfășurare. Vom avea un împrumut de la Banca Mondială. Putem relua și celelalte două construcții (…) Rămâne o chestie de voință, dar și o problema de reevaluare a managementului. 80% din managementul spitalelor nu corespunde. Oricâti bani am bagă, vom vedea că este un sac fără fund”, a atras atenția Tătaru.
Sursa: realitatea.net