Se schimbă etichetarea la electrocasnice. Reguli noi de la 1 martie

De la 1 martie, vom avea noi etichete energetice pentru electrocasnice. Cumpărătorii trebuie să se obişnuiască cu noul sistem de etichetare prin care vechile simboluri vor fi eliminate şi înlocuite treptat. Schimbarea vine ca urmare a unei directive a Uniunii Europene, ce are ca scop simplificarea etichetării performanţei energetice.

Clasele A+, A++ şi A+++ vor dispărea, astfel noua scară de măsurare va fi de la A la G în funcție de cantitatea de energie consumată. Aparatele din clasa A (verzi) au cel mai mic consum de energie, de aceea sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Aparatele din clasa G (roșii) au cel mai mare consum energie.

Normele UE privind etichetarea energetică se aplică, de asemenea, anumitor “produse cu impact energetic”, adică bunuri sau sisteme care afectează consumul de energie în timpul utilizării. Ele nu se aplică produselor second-hand sau vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.

Cod QR pe noua etichetă energetică

Noua etichetă energetică conține și un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model.

Potrivit directivelor europene, acest nou sistem se aplică următoarelor grupe de produse:

– frigidere
– mașini de spălat vase
– mașini de spălat
– televizoare
– becuri și lămpi

Primele patru grupe de produse trebuie să poarte etichetele cu noua clasificare începând cu 1 martie 2021. Becurile și lămpile, de la 1 septembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here