Noi RESTRICȚII în mai multe localități din Olt. Ce nu au voie oamenii să facă și de când intră măsurile în vigoare

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a decis, luni, introducerea unor măsuri suplimentare pentru populația mai multor localități, printre care comuna Drăghiceni, unde numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a explodat.

Mai exact, în Drăghiceni incidența cumulată la 14 zile a depășit cu mult pragul de de 7,5/1000 de locuitori, ajungând la 9,38 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a hotărât introducerea, începând cu data de marți, 6 aprilie, pe lângă măsurile aflate deja în vigoare, și următoarele măsuri suplimentare:

 1. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00 – 5:00, cu următoarele excepții:
 2. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 3. b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 4. c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 5. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
 6. Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00 – 18:00.
 7. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.

 

Aceleași măsuri suplimentare au fost luate și în cazul comunei Dobrun, unde rata de incidenţă este de 4,25/1.000 de locuitori. Aici, în intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot livra comenzi la domiciliu. În plus, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Măsurile instituite în localitatea prevăzută pct. I nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori, iar cele instituite în localitatea precăzită la pct. II nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

Măsuri noi și în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori. Este vorba de Icoana (rata de incidenţă – 5,83/1.000 de locuitori), Dobrun (rata de incidenţă – 4,25/1.000 de locuitori), Perieţi (rata de incidenţă – 3,88/1.000 de locuitori), Valea Mare (rata de incidenţă – 3,51/1.000 de locuitori), Voineasa (rata de incidenţă – 3,30/1.000 de locuitori), Vitomireşti (rata de incidenţă – 3,26/1.000 de locuitori) şi Slatina (rata de incidenţă – 3,08/1.000 de locuitori).

Pentru aceste localităţi se aplică, începând cu data de 6 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, pe lângă măsurile mai vechi, și următoarele măsuri specifice:

 1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;
 2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
 3. Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;
 4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Pentru operatorii economici prevăzuți la pct. 1 și 2 se permite şi prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Localitățile din judeţul Olt unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, respectiv Mihăeşti (rata de incidenţă – 3,00/1.000 de locuitori), Oporelu (rata de incidenţă – 2,64/1.000 de locuitori), Osica de Jos (rata de incidenţă – 2,59/1.000 de locuitori), Balş (rata de incidenţă – 2,39/1.000 de locuitori), Găneasa (rata de incidenţă – 2,00/1.000 de locuitori), Osica de Sus (rata de incidenţă – 1,98/1.000 de locuitori), Slătioara (rata de incidenţă – 1,95/1.000 de locuitori), Piatra Olt (rata de incidenţă – 1,88/1.000 de locuitori), Scorniceşti (rata de incidenţă – 1,88/1.000 de locuitori), Optaşi Măgura (rata de incidenţă – 1,80/1.000 de locuitori) şi Teslui (rata de incidenţă – 1,67/1.000 de locuitori), au și ele restricții de mâine:

 1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 22:00;
 2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 22:00;
 3. Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;
 4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Pentru operatorii economici prevăzuți la pct. 1 și 2 se permite şi prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Reamintim că, pentru localităţile judeţului Olt – cu excepția celor menționate mai sus și în afară de Băbiciu, Brâncoveni, Milcov, Vultureşti, Găvăneşti, Perieţi, Cezieni, Vitomireşti şi Mărunţei, Grădinari, Cezieni, Bârza, Studina, Coteana, Potcoava, Icoana, Cezieni, Drăghiceni, Caracal, Corabia, Dobrosloveni, Corbu, Morunglav, Pleşoiu, Stoicăneşti, Fălcoiu, Grojdibodu și Tufeni, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6:00 – 22:00.

Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, iar ctivitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Conform datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, incidenţa cumulată la 14 zile în judeţul Olt, la data de 05.04.2021, este de 1,91/1.000 locuitori, iar în 23 de localităţi nu a fost înregistrat, la 14 zile, nici un caz pozitiv COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here