Acasă Național Curs valutar ...

Curs valutar 16 aprilie. Anunț de ultimă oră de la BNR. La ce valoare a ajuns euro

Curs valutar 16 aprilie. Anunț de ultimă oră de la BNR. La ce valoare a ajuns euro. Vești noi pentru românii care au credite în lei. Banca Națională a României a anunțat o nouă valoare pentru moneda europeană, dar și pentru principalele valute.

Astfel, potrivit datelor publicate vineri de BNR, la finalul acestei săptămâni, euro a rămas constant la valoarea de joi, de 4.9243  lei.

Dolarul american pe de altă parte a crescut vineri cu 0.02%, ajungând la valoarea de 4.1120 lei.

Lira sterlină s-a depreciat în schimb vineri, ajungând la valoarea de 5,6647 lei.

Francul elvețian în schimb a crescut vineri, ajungând la valoarea de 4,4730 lei.

Prețul gramului de aur este de 233,8266 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas vineri la 1,59%, arată datele publicate de BNR. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut la 1,68%.

De menționat este faptul că, în cadrul ședinței de luni, 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

În același timp, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, aceasta este de 1,67%, în declin faţă de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru.

De menționat este faptul că, IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here