Poliția din Chicago a făcut publice imaginile filmate în momentul în care un băiat de 13 ani a fost împușcat mortal de un polițist

Adam Toledo, 13, holds up his hands a split second before he was shot by police in Little Village, a neighborhood on the West Side of Chicago, Illinois, U.S. March 29, 2021 in a still image from police body camera video. Civilian Office of Police Accountability/Handout via REUTERS

Poliția din Chicago a publicat imagini filmate din momentul în care un băiat de 13 ani a fost împușcat mortal de un polițist. Incidentul s-a întâmplat la sfârșitul lunii trecute.

În 29 martie, polițișii îl urmăriseră pe Adam Toledo, de 13 ani, pe o alee, somându-l să se oprească și să arunce arma pe care o avea în mână.

În filmare se vede că adolescentul apucase să arunce un obiect după un gard și să ridice mâinile. Împușcătura i-a fost fatală. Poliția a precizat că fusese chemată în zonă după ce au fost auzite focuri de armă.

Publicarea acestor filmări vine pe fondul tensiunilor reînviate de un nou incident, petrecut duminică, în care un bărbat negru a fost împușcat mortal de poliție în timpul unei opriri în trafic, Minneapolis.

Cu puțin înainte ca imaginile să fie făcute publice, primarul din Chicago, Lori Lightfoot, a susținut o conferință de presă în care a spus că filmările sunt prea dure și chinuitoare pentru a le viziona.

El a îndemnat oamenii să rămână pașnici: „Trăim într-un oraș care este traumatizat de o lungă istorie de violență a poliției și de conduită necorespunzătoare. Deși nu avem suficiente informații pentru a fi judecători pentru această situație este cu siguranță de înțeles de ce atât de mulți dintre rezidenții noștri se simt indignați și îndurerați”.

Apel la calm a făcut și familia lui Adam Toledo: „Am auzit în presă că sunt organizate mai multe proteste astăzi și, deși nu avem cunoștințe directe despre astfel de evenimente, ne rugăm ca, de dragul orașului nostru, oamenii să rămână pașnici să onoreze memoria lui Adam”, transmite BBC.

Joi, la o conferință de presă, avocata familiei Toledo a spus că băiatul nu avea o armă în momentul în care a fost împușcat, dar nu a putut spune cu certitudine 100% că nu avusese una înainte.

Ofițerul care a tras focul de armă fatal nu a fost acuzat oficial de săvârșirea unei infracțiuni. El va avea atribuții administrative în așteptarea rezultatului unei anchete care va stabili dacă era sau nu îndreptățit să folosească forța. El este un militar de 34 de ani, la adresa căruia nu au fost înregistrate plângeri până acum, scrie Chicago Sun-Times. 

Ziarul mai relatează că Departamentul de Poliție din Chicago este în alertă cu privire la posibile atacuri la adresa polițiștilor.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here