Acasă Național Senatul a dec...

Senatul a decis. Ce se va întâmpla cu amenzile aplicate de ASF

Anunț de ultimă oră. Toți românii trebuie să știe. Senatul a luat o decizie majoră și a adoptat, decizional, un proiect care vizează amenzile aplicate de ASF. Mai exact, potrivit ultimeor informații, aceste amenzi urmează să devină venit la bugetul de stat.

Potrivit ultimelor informații, la începutul acestei săptămâni Senatul a adoptat proiectul de lege iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman. Mai exact, potrivit proiectului, amenzile care pot fi aplicate de către Autoritatea de Supravegheze Financiară devin venit la bugetul de stat şi sunt diferenţiate pentru persoane fizice şi juridice.

Totodată, în varianta adoptată de senatori a fost eliminată reglementarea prin care membrii ASF erau exoneraţi de răspundere civilă şi penală.

„Amenda pentru persoanele fizice este cuprinsă între 1.000 lei şi echivalentul în lei a 25% din venitul net anual al persoanei fizice realizat cu angajatorul sau amendă. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală a persoanei juridice”, potrivit unui amendament admis de comisia buget-finanţe şi adoptat de plenul Senatului.

În varianta adoptată de către Senat a fost modificată prevederea reglementată de Camera Deputaţilor potrivit căreia amenzile încasate sunt 50% venit la bugetul ASF şi 50% la bugetul de stat. Astfel toate sumele din amenzile încasate devin venit la bugetul de stat, potrivit formei adoptate de

„În cazul persoanelor juridice – limita maximă a fost înlocuită cu 1% din cifra de afaceri pentru că, pentru asigurătorii mari, acel 1% poate reprezenta chiar mai mult decât acel 1.000.000 lei cât era limita în formularea iniţială”, susţin iniţiatorii acestui amendament.

De menționat este faptul că, printre articolele eliminate în forma adoptată de Senat se numără şi unul care îi va afecta pe cei mai mulți membrii ASF. Mai exact, este vorba despre articolul care prevede că cei care nu domiciliază în Bucureşti vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.

În același timp, a mai fost eliminată şi reglementarea care prevedea exonerarea răspunderii civile şi penale pentru membrii ASF.

„Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva membrilor Consiliului ASF sau împotriva personalului acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere şi control se suportă de către ASF, dacă organele judiciare constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea în condiţiile legii a atribuţiilor de supraveghere şi control”, potrivit formei adoptate de Senat.

O altă prevedere eliminată în varianta adoptată luni de Senat este aceea potrivit căreia „Paza ASF se asigură de către Jandarmeria Română, prin structurile specializate, în mod gratuit”.

Trebuie menționat faptul că, proiectul inițiat de florin Roman  a fost adoptat de Cameră pe 13 octombrie 2020, iar votul Senatului a fost decizional, urmând ca legea să meargă către promulgare.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here