Primarul Balșului, Cătălin Rotea, a prezentat bilanțul primelor șase luni de mandat și obiectivele viitoare

Noul primar al orașului Balș, social-democratul Cătălin Rotea, a prezentat, marți, bilanțul primelor șase luni de mandat, ținându-se astfel de promisiunea făcută oamenilor în campania electorală de anul trecut, și anume că, în mod regulat, după fiecare trei luni, va prezenta cetățenilor obiectivele promise și realizate. 

Cu un buget pe 2020 plin de găuri și dezechilibre, preluat de la fosta administrație, și cu aproape patru luni fără buget, anul acesta, întrucât bugetul național a fost aprobat cu mare întârziere în Parlament, Administrația Rotea a reușit să încheie cu bine exercițiul financiar al anului trecut și a și realizat, anul acesta, câteva obiective importante pentru oraș. În plus, el s-a ținut de cuvânt și a transparentizat la maximum modul în care se face administrație în Balș.

„Acum aproape șase luni de zile, pe 27 octombrie 2020, când depuneam jurământul, bălșenii m-au investit cu încrederea lor pentru a conduce acest oraș. În afară de lucrurile pe care le promisesem în programul electoral, făceam atunci două promisiuni care trebuiau să conducă spre transparența acestei administrații publice, și anume faptul că, o dată la trei luni, voi face un bilanț a ceea ce s-a întâmplat și ceea ce urmează să se întâmple. Primul bilanț l-am făcut într-o emisiune televizată acum trei luni zile, iar acum, la mai bine de șase luni, în ziua în care vom avea și ședința de Consiliu Local pentru aprobarea bugetului, vreau să fac această prezentare, astfel încât oamenii să știe exact stadiul tuturor lucrurilor care urmează să se întâmple în Balș.

Am mai promis că toate ședințele de consiliu local vor fi transmise live, lucru care se întâmplă, așa cum ați văzut, și cum se va întâmpla și astăzi, la ora 17.00, când ședința de Consiliu Local, una deosebit de importantă pentru bunăstarea orașului, va fi live; este vorba de sedința în care se aprobă bugetul”, a declarat, azi, într-o conferință de presă, transmisă live pe Facebook, primarul Balșului.

Cu un buget subdimensionat lăsat moștenire de fostul primar al orașului, Mădălin Teodosescu, noua administrație a reușit totuși să încheie anul bine.

„Spuneam, tot anul trecut, că nu mă voi văita de greaua moștenire chiar dacă ea există. Mă țin de această promisiune, dar oamenii trebuie să știe exact situația în care am moștenit această administrație publică. Fără reproșuri, fără a ne întoarce în trecut, dar ca să știe exact de unde am pornit și stadiul în care am ajuns. Nu mă vaiet, nu mă lamentez, pentru că atunci când m-am angajat în această cursă am știut la ce mă înham și îmi asum acest mandat de primar, deci nu critic ce a fost înainte. Dar, repet, lucrurile trebuie să fie foarte bine cunoscut și pe scurt pot să vă spun că am moștenit o primărie cu un buget subdimensionat. Principalele probleme ale anului 2020 au fost să închidem acel an, să plătim salariile la zi, să asigurăm plata burselor pentru elevii din orașul Balș. Am făcut acest lucru pentru sărbătorile de iarnă și, de asemenea, am reușit să evităm posibilitatea ca orașul să acumuleze arierate, adică facturi scadente neachitate în mai mult de 90 de zile către operatorul de salubritate. Toate  aceste lucruri au fost îndeplinite”, a reliefat Cătălin Rotea.

În plus, Administrația Rotea a și punctat câteva realizări în primele patru luni din 2021, deși fără buget din cauza întârzierii cu care a fost făcut de guvern bugetul național.

„Mai departe, intrând în 2021, din cauza unui buget făcut foarte târziu de către Guvernul României, nu comentez motivele, nu s-au putut face investiții majore pentru că, neavând buget, nu poți să faci investiții majore, dar am condus orașul spre a fi un oraș mai curat și cred că nu sunt subiectiv atunci când spun că orașul este mai curat. Ca o paranteză, depozitările necontrolate de deșeuri, deci nu vorbim de gunoiul menajer care se ridică în mod regulat, depozitările necontrolate de deșeuri care au fost ridicate în aceste șase luni însumează 510 tone de deșeuri din diverse zone. De asemenea, am încercat cu resurse financiare mici, neavând buget, să scoatem trama stradală din kitsch-ul în care se afla: am toaletat pomii, am ridicat gărdulețe, am încercat să aerisim. De asemenea, am efectuat lucrări de reparații la locuințele sociale, lucrări de reabilitare pentru sediul pe care doresc să îl dau folosință Poliției orașului Balș. S-a deschis comunicarea cu cetățenii prin ținerea audiențelor sau prin rezolvarea problemelor acestora. Sunt chestiuni mici, sunt chestiuni mărunte care au fost făcute în această perioadă, fiind limitat de aceste constrângeri bugetare. Dar pot să vă spun cu adevărat că mandatul meu de primar, și ceea ce mi-am propus să fac pentru orașul Balș și pentru locuitorii orașului, începe cu adevărat astăzi, când, prin bunăvoința și înțelepciunea consilierilor locali, se va vota bugetul anului 2021. Astăzi când dăm drumul unui buget construit după gândurile mele după opiniile mele după oportunitățile pe care le consider necesare acestui oraș, deci cu toată tăria pot să spun că astăzi începe cu adevărat să se vadă ce va face această administrație pentru oraș”, a mai spus primarul Balșului.

În ședința din această după-amiază, Consiliul Local Balș va avea pe ordinea de zi aprobarea bugetului pe anul în curs. Cu doar câteva ore înainte de întrunirea aleșilor locali, Cătălin Rotea, exprimându-și speranța că proiectul de buget va trece, a prezentat mai multe detalii legate de cifre.

„Foarte scurt și foarte tehnic în ceea ce privește bugetul orașului în 2021: sunt preconizate venituri de 33,4 milioane de lei și cheltuieli de 34,5 milioane lei. Aceasta include sume care provin din fonduri europene sau guvernamentale. Sumele venite de la bugetul de stat sunt mai mici, vorbim de cotele defalcate din TVA și impozitul pe venit, sunt mai mici decât anul trecut, e un buget subdimensionat mai prost decât cel al anului 2020. Pot să spun că o parte din sume au fost compensate prin faptul că ne-au fost alocați, în sedința de buget a Consiliului Județean, de către CJ, un milion de lei, lucru pentru care țin să mulțumesc public, contează foarte mult în economia orașului nostru. Cheltuielile de personal pentru unele servicii cu dobânzile, cu asistența socială, se mențin la aproximativ același nivel, iar cheltuielile de capital scad cu un milion de lei, fiind 3,3 milioane de lei în acest an, mai puțin față de anul trecut, repet, din cauza subdimensionării bugetului așa cum a fost el prezentat de către Guvern și aprobat. Dar în ceea ce privește acest buget am speranțe foarte mari, iar aceste speranțe vin din partea locuitorilor orașului Balș. Ca să fac o reprezentare, taxele și veniturile proprii ale orașului, fără alte sume primite de la Guvern sau de la CJ, încasate în 2020, au fost 5,9 milioane lei, deci 59 miliarde lei vechi.

Astăzi, când vorbim, la aproape trei luni și jumătate am cerut sumele încasate și ele sunt de 5,2 milioane lei, adică până la finalul lunii vom face toate încasările care s-au făcut anul trecut din taxe și impozite. Asta duce la ideea că până la finalul anului vom încasa cel puțin două miliarde de lei în plus din taxe și impozite, bani ce se vor regăsi efectiv în investiții făcute la nivelul orașului Balș. A contribuit la această creștere exponențială Hotărârea de Consiliu Local programată în martie prin care se ștergeau integral penalitățile debitorilor, contribuabililor în cazul în care aceștia își achită integral debitul. Grație acestei hotărâri de Consiliu Local s-au încasat circa două milioane de lei în plus față de estimările prevăzute, ceea ce mă determină să le mulțumesc tuturor celor care au înțeles acest demers, celor care își plătesc obligațiile, care dau dovadă de responsabilitate civică și să-i asigur că toți acești bani care au fost cumulați și care au fost achitați către bugetul local în plus se vor regăsi efectiv în investiții. Chiar dacă nu este o trasabilitate a banilor în buget, ei vor fi folosiți pentru înlocuirea tuturor stațiilor de autobuz în orașul Balș și pentru modernizarea și construcția a zece locuri noi de joacă pentru copii care sunt atât de necesare”, a declarat edilul șef al orașului.

De asemenea, edilul a prezentat detalii în legătură cu obiectivele viitoare de investiții.

Este vorba de extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, de crearea unui parc industrial care vizează atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă, de racordarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale a locuințelor care acum nu beneficiază de această utilitate, de reabilitarea infrastructurii rutiere pe mai multe străzi, de reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, de construirea unor noi blocuri ANL, de investiții în salubritate și de rezolvarea unor probleme legate de câinii comunitari.

Sistemul de iluminat public și înființarea unui birou unic în care vor funcționa Biroul Taxe și Impozite, Evidența Persoanelor, Starea Civilă și Biroul Agricol sunt alte priorități pe agenda primarului Cătălin Rotea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here