Acasă Național Ultima oră! A...

Ultima oră! Avion militar, prăbușit în România! Primele informații oficiale: Pilotul s-a catapultat

Ministerul Apărării Naționale anunță marți că s-a pus în aplicare de urgență planul de intervenție după ce în județul Mureș s-a prăbușit un avion MIG LanceR ce efectua un zbor de instrucție. Incidentul s-a produs la ora 14.30 în apropierea localității Dedrad, într-o zonă nelocuită. De asemenea, MApN precizează că pilotul a reușit să se catapulteze și este în stare stabilă.

Un avion de tip MIG 21 LanceR s-a prăbuşit, marţi, în apropiere de Reghin, judeţul Mureş. Conform unei postări a ministerului Apărării Naționale, pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

În postarea MApN se precizează faptul că aeronava MiG 21 LanceR făcea parte din cadrul Bazei 71 Aeriană din Cîmpia Turzii și efectua un zbor de instrucție. Aeronava s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

MIG 21, în dotarea armatei din ani ’60-’80

Avioanele de tip MiG 21 se află în dotarea Forțelor Aeriene Române din anii ’60-’80, fiind aproape 400 la număr. Acestea au fost modernizate după căderea comunismului de Forțele Aeriene. Mai exact, 111 de aeronave au fost dotate cu avionică nouă și sisteme care să fie compatibile NATO. Așa a apărut modelul LanceR, avioanele modernizate la acest standard intrând treptat în dotarea Forțelor Aeriene între 1997 și 2002.

Numărul exact de avioane de vânătoare MiG 21 LanceR care mai sunt încă în uzul Forțelor Aeriene Române e ținut confidențial, însă estimările neoficiale arată că în momentul de față Armata se bazează pe 30 de astfel de aparate, pratic mai puțin de două escadrile complete.

Avioanele MiG 21 LanceR rămase în uz de Forțele Aeriene mai operează de pe două baze aeriene: la Câmpia Turzii și la Mihail Kogălniceanu.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here