Acasă International Defender Euro...

Defender Europe 2021 începe azi, 26 aprilie. Ce va aduce armata americană în România

Cele mai ample manevre militare aliate în ultimii 25 de ani, conduse de Forțele Terestre americane, încep luni, 26 aprilie. Aceste manevre vor avea loc pe flancul estic al NATO.

În cadrul manevrelor, cunoscute și sub numele de ”Defender Europe 2021”, România va avea un rol central. Având în vedere agresivitatea Rusiei din ultima perioadă, se va testa modul de răspuns al NATO la crize de securitate apărute în Balcani şi la Marea Neagră.

”Defender Europe 2021” începe luni, 26 aprilie. Manevrele militare vor începe în localitatea albaneză Durres și va fi executată o operaţie de descărcare a navelor cargo într-un port deteriorat/neadecvat sau pe o plajă goală, în condiţii meteorologice dificile, cu mare de gradul 3.

Așadar, anul acesta manevrele militare se vor încheia pe data de 13 iunie. Acestea au un scenariu pur defensiv și vor participa 28.000 de militari din 26 de ţări membre sau partenere ale NATO, potrivit precizărilor US Army. Este de menționat că operațiile militare se vor desfăşura simultan în peste 30 de poligoane din 12 ţări, iar Forţele Aeriene (US Air Force) şi Forţele Navale (US Navy) americane vor avea şi acestea o implicare semnificativă.

154.000 de tone de echipament

Potrivit US Army și scenariului exercițiului, în săptămâna 3-10 mai, Divizia 82 Aeropurtată va fi adusă din Fayetteville, Carolina de Nord, în teatrul european de acţiuni militare. Așadar, trupele americane vor ajunge în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord și România. Operaţii de desant aerian se vor desfăşura în zonele localităţilor Cheshnegirovo, Bulgaria, Papa – Ungaria şi Râmnicu Sărat, România.

În cadrul secvenței Swift Response, militarii americani vor fi parașutați împreună cu trupele din Polonia. Așadar, fiecare brigadă  va folosi aproximativ 15 aeronave pentru parașutarea a 1.200 de militari, 154 de mii de tone de echipament, timp de 7 zile.

Operaţia din zona Balcanilor de Vest va avea numele „Immediate Response Exercise”, iar o parte din activităţile punctuale importante vor fi în Croaţia – „Croatian Rampart Exercise” şi Macedonia de Nord – „Decisive Strike Exercise”. Activităţile în cadrul „Immediate Response Exercise” se vor finaliza pe 31 mai.

În același timp cu operaţiile de pe linia frontului din Balcanii de Vest, Marea Neagră şi zona baltică, în Europa va fi adus şi al doilea val de forţe americane. Este vorba de militarii proaspătului reînfiinţat Corp 5 Armată al US Army, care vor ajunge la Nürnberg, Germania, începând cu 20 mai.

Se va trage cu rachete HIMARS de la Capul Midia

A doua fază a manevrelor militare consta în executarea unei contraofensive, după ce, în prima etapă, forma de luptă predominantă a fost apărarea. Această etapă a exercițiului va avea loc în perioada 1-13 iunie iar majoritatea activităților vor avea loc în Bulgaria, Germania şi România.

Exercițiile din această etapă vor include trageri reale de luptă, inclusiv cyu sisteme HIMARS. Acestea vor avea loc în poligoanele Novo Selo, Şabla (Bulgaria) şi Capul Midia (România).

În exerciţii vor fi utilizate în jur de 2.500 de piese de armament, tancuri, blindate sau platforme de lansare a rachetelor. În acest context, efortul logistic este uriaș, având în vedere că vor avea loc trageri reale cu armament mediu și greu în 31 de poligoane din 12 țări. În plus, nouă țări, printre care și România, vor executa trageri cu rachete, noteză adevărul.ro.

În paralel cu „Defender Europe 2021”, în perioada mai-iunie, în România vor mai avea loc şi manevrele militare „DACIA 21 LIVEX” la care vor participa aproximativ 15.000 de militari români, aliaţi şi parteneri. Exerciţiul vrea să verifice capacitatea Armatei Române de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here