Acasă Național Tulpina care ...

Tulpina care va fi peste tot! Va face ravagii. Un genetician român anunță prăpădul

India este lovită de valul uriaș de infectări și a fost nevoită să cearcă ajutorul altor state pentru a face față situației. Recent, autoritățile din Grecia au anunțat că au descoperit o persoană infectată cu tulpina indiană. În acest context, geneticianul român Mircea Iliescu a precizat că noua tulpină poate fi peste tot, în toate țările europene.

Geneticianul român la Universitatea din Cambridge, Mircea Iliescu, a spus la Antena 3 că virusul continuă să sufere mutații și că singura modalitate de a opri celelalte valuri ale pandemiei este vaccinarea. El a mai spus că se presupune că explozia de cazuri din India are la bază această tulpină care a devenit o problemă globală, dar și o lecție.

“Nu știm încă sigur, dar bănuim că această explozie de cazuri noi (din India, n.r.) este provocată de această tulpină, care este mai infecțioasă. Ne miram în urmă cu câteva luni că în India lucrurile sunt liniștite, având în vedere densitatea populației…

Acum este o problemă globală şi o lecție pentru noi toţi, lecţia fiind că, atâta vreme cât nu vom fi vaccinați, ca ţară, aceste tulpini, aceste mutații vor putea apărea şi un astfel de val mare (de infectări, n.r.) va putea apărea oriunde, chiar şi la noi.

Aceste tulpini noi, ajunse în Europa, pot fi peste tot. Noi nu testăm mult pentru aceste variante. Singurul mod de a ne proteja este să fim cât mai mulți vaccinați (…)”, spune el.

Vaccinul ar fi putut ține la distanță noul val

Mircea Iliescu mai spune că în India s-au vaccinat peste 100 de milioane de oameni. Țara fiind foarte mare, nu s-a putut vaccina un număr mai mare de oameni. Geneticianul este de părere că noul val de coronavirus din India ar fi putut fi evitat dacă lumea era vaccinată.

”În India, au vaccinat foarte mult, peste 100 de milioane de oameni. Dar, la cât de mare este ţara, nu au avut cum să vaccineze (o majoritate).

Dacă majoritatea populației era vaccinată în India, cel mai probabil acest val nu s-ar fi întâmplat, chiar dacă aveam o astfel de tulpină. Chiar dacă nu știm sigur că eficiența este mare față de noile tulpini, toate datele arată că vaccinul este încă eficient şi, oricum, ne-ar proteja în faţa bolii severe.

Asta se vede în Marea Britanie, unde există noile tulpini, dar decesele sunt doar câteva pe zi, pentru că avem atât de mulți vaccinați. Virusul se va transmite, dar nu va fi o explozie exponențială şi, cel mai important, spitalele nu vor fi copleșite”, a spus Mircea Iliescu la Antena 3.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here