Dosar penal, deschis după uciderea ursului Arthur. Anchetă pentru braconaj şi uz nelegal de armă

Un dosar penal a fost deschis după uciderea ursului Arthur. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc fac cercetări pentru braconaj și uz nelegal de armă, au precizat surse judiciare citate de G4Media.ro.

Dosar penal, deschis după uciderea ursului Arthur. Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos (UDMR), a explicat că prinţul avea un permis de intervenţie, pentru a împuşca un alt urs. Animalul pentru care avea derogare era considerat unul problematic, însă era un exemplar mult mai mic. Ursul Arthur era considerat, însă, un trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte, notează sursa citată.

După izbucnirea scandalului privind uciderea marelui urs brun, ministrul Mediului a afirmat miercuri că nu s-ar hazarda să spună că un urs e cel mai mare sau cel mai mic, însă a recunoscut că nu este un cunoscător al domeniului vânătorii.

„Eu nu sunt un specialist, nu sunt vânător, nu cunosc nici măcar modalitatea în care se acordă acest punctaj, dar din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urs peste 600 de puncte. Dar astăzi, în România, neexistând vânătoare, este practic imposibil să compari doi urși și să spui care este cel mai mare. Pentru că această comparație se putea face în momentul în care exista vânătoare și se comparau trofeele, după vânătoare. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”, a declarat ministrul Mediului.

De asemenea, o petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi oprită vânătoarea de trofee. De altfel, şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă, iar, cel mai probabil, instituţia se va adresa organelor de cercetare penală. El a afirmat că în documente este precizat faptul că e vorba despre un exemplar de urs, însă într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. Şeful Gărzii de Mediu a dat de înţeles că este posibil să se ajungă la un dosar penal.

Întrebat miercuri despre împuşcarea ursului Arthur, premierul Florin Cîţu a afirmat că unele informaţii din spaţiul public nu ar fi corecte şi „se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă”. Şeful Executivului a precizat că a discutat cu ministrul Mediului şi urmează să vadă concluziile anchetei.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here