Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Harghita. Păsările, cumpărate de la o fermă din județul Mureș

Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc din județul Harghita. Păsările au fost cumpărate de la o fermă din Ungheni, județul Mureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară de câteva zile.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o gospodărie din localitatea Cristuru-Secuiesc, județul Harghita, anunță ANSVSA.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Harghita a impus imediat restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.

„A fost finalizată eutanasierea păsărilor existente în gospodărie, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare, împreună cu resturile de furaje și așternutul contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție a circulației persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport”, transmite sursa citată.

În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că păsările au fost cumpărate de la ferma din localitatea Ungheni, județul Mureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară în data de 7 mai.

„Anchetele epidemiologice din județele Mureș și Harghita sunt în desfășurare, iar toate informațiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea noului focar de gripă aviară pe teritoriul României. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre”, adaugă ANSVSA.

Sursa: romania24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here