Acasă Național Fără cuvinte!...

Fără cuvinte! România a ajuns să cumpere de la străini până și pâine! S-a aflat câtă pâine am importat anul trecut

Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că România a importat în 2020 pâine în valoare de 2,3 milioane euro din Polonia. Comparativ cu 2010, cifra este de 8 ori mai mare.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că, din 2015 și până în momentul de față, „din punct de vedere statistic nu au mai fost înregistrate date de export ale produsului menționat” spre Polonia.

Astfel, în 2015exporturile de pâine ale României către Polonia au fost de 10.000 de euro.

Importurile de pâine din Polonia

„Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020 faţă de anul anterior. În 2020, unii dintre cei mai mari retaileri din România au semnat contracte direc­te cu furnizorul nostru din Polonia, pen­tru că au renun­ţat la produc­ţia pro­prie de pâine şi pro­duse de pa­tise­rie şi au exter­na­lizat acest serviciu”, a declarat Ştefan Radu, acţionar şi adminis­tra­tor al companiei Euro­pean Pastry Prod, conform zf.ro

Nu­mele companiei Euro­pean Pastry Prod apa­re pe ambalajele unor tipuri de pâine comer­cia­lizate în Capitală, în reţeaua Mega Image, pâine produsă în Polonia.

Euro­pean Pastry, cu afaceri de 8,6 milioane lei în 2019, are o fabrică proprie de pâine şi pro­duse de panificaţie la Ştefăneştii de Jos, unde realizează atât pro­duse conge­la­te precoapte, cât şi produse în stare proaspătă.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pâine?

Într-un nou video postat pe pagina sa de Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre cunoscuta problemă când vine vorba de pâine: un anumit tip este mai sănătos decât altul. Nutriționistul vine și sparge acest mit și ne arată, de fapt, că diferența de calorii dintre tipurile de pâine existente în prezent este mică.

„Indiferent că este albă sau integrală, franzelă sau rotundă, pâinea a fost și este un aliment de bază în dieta noastră. Alegeți pâinea care vă place ținând cont că în rețetă nu trebuie să existe decât făină, apă drojdie/maia și sare. Cât despre numărul de calorii, luați în calcul în medie 230cal/100g. Și culmea, cu cat pâinea este mai pufoasă și mai plină de aer, ni se pare că mâncăm mult, dar în final aportul caloric este mai mic (…).

Pâinea albă, de 300 de grame, are 250 calorii și 2,3 grame de fibre. Fibrele sunt cele care ar face diferența la pâine. În momentul în care pâinea albă devine neagră, cu făină integrală, numărul de calorii scade și avem 230 calorii. Însă atenție, aceasta este de 500 de grame. Deci greutatea ei este aproape dublă pentru că pâinea neagră este densă. (…) În schimb fibrele sunt din belșug, 8,7 grame de fibre. Există pâinea integrală cu aproape aceleași calorii și tot 8,6 de fibre”, spune nutriționistul.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here