Studiu preliminar: Ce se întâmplă dacă o persoană este vaccinată cu o doză de Pfizer și alta de AstraZeneca

Adulții sunt mai predispuși la efecte secundare ușoare și moderate după amestecarea dozelor de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca și Pfizer, arată datele preliminare ale unui studiu, publicate în revista medicală Lancet, potrivit BBC.

Frisoane, dureri de cap și dureri musculare au fost raportate mai frecvent când s-au combinat diferite doze de vaccin. Reacțiile adverse au fost de scurtă durată, fără alte probleme mai grave de sănătate. „Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat”, a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group, potrivit BBC.

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a vedea dacă o doză de vaccin diferit la rapel poate oferi o imunitate de durată mai lungă, o protecție mai bună împotriva noilor variante sau pur și simplu permite medicilor să schimbe serul dacă nu au suficient vaccin de la un producător. Ambele provincii canadiene Ontario și Quebec au declarat că intenționează să amestece vaccinurile în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la stocurile de ser Oxford-AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de cheagurile de sânge rare.

Studiul, condus de Universitatea din Oxford, a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani. Primele rezultate complete vor fi publicate în iunie. Dar datele preliminare au fost deja incluse în revista medicală Lancet. Unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două doze de AstraZeneca la patru săptămâni distanță a făcut febră. Procentul a crescut la 34% pentru cei care au primit o doză de AstraZeneca și alta de Pfizer, indiferent de ordine.

„Aceleași diferențe s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus profesorul Snape, care a condus studiul. „Unul dintre lucrurile pe care le-am aflat este că nu ați vrea să vaccinați o secție plină de asistenți medicali în aceeași zi cu doze de vaccin diferit, pentru că s-ar putea să aveți mai mult absenteism a doua zi.” a spus medicul. În aprilie, studiul a fost extins, adăugând alți 1.050 de voluntari pentru a testa combinații de vaccinuri Moderna și Novavax, alături de AstraZeneca și Pfizer.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here