Sute de tone de deșeuri nereciclabile au fost descoperite în Portul Constanța

Sute de tone de deşeuri nereciclabile au fost descoperite din nou în Portul Constanța Sud Agigea.

Numărul containerelor cu probleme a ajuns, astfel, la 65, în ultimele trei zile. Oamenii legii au indicii că ar fi, de fapt, 90 și aproximativ 1.800 de tone de resturi intrate în România în mod dubios. Compania din Prahova la care ar fi urmat să ajungă este verificată de procurori.

De trei zile, vameşii deschid container după container, în Portul Constanța Sud Agigea.

Joi dimineaţă, 15 unități au fost verificate în prezenţa reprezentaţilor Biroului Vamal, poliţiştilor de frontieră şi a comisarilor Gărzii de Mediu. Din nou, au fost descoperiţi saci plini cu materiale nereciclabile. O tocătură de gunoaie, potrivit anchetatorilor. Mai exact, un amestec de plastice, baterii, electronice, lemn, fire electrice şi alte materiale extrem de periculoase pentru mediu.

Steluţa Popescu, comisar şef la Garda de Mediu Constanța: „Le-am stopat să intre în ţară. Ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri, ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu”.

Petrişor Irimia, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră: „Ceea ce vedeţi acum dumneavoastră, s-a deschis un container şi sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeuri verzi: sunt acele deşeuri selectate. Aici este o amestecătură, sunt deşeuri care nu pot fi utilizate”.

Toate cele 65 de containere identificate urmau să ajungă la o firmă din Prahova. Oamenii legii cred că e vorba despre un lot și mai mare: 90 de unități și 1.800 de tone de gunoaie.

Teodor Niță, procuror: „O să ne transformăm într-o groapă de deșeuri a Europei şi, se pare, a întregii lumi. De prin 2016, de când s a închis poarta în China, încep să se redirecţioneze importurile de deşeuri către România. Problemele sunt generate de o serie de factori, inclusiv logistici”.

Firma care a importat deșurile se va alege, cel mai probabil, cu dosar penal. Anchetatorii invetighează modul în care au fost gestionate acestea, dar și veridicitatea actelor care însoțeau transporturile.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here