Document: Ministerul Sănătăţii a publicat Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri dimineață, Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Ministrul Sănătăţii prezentase joi date din raport, evitând să precizeze dacă îl va face public. Ulterior, premierul Florin Cîţu i-a cerut Ioanei Mihăilă să publice documentul.

“Am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport, ca să nu existe niciun fel de dubii. Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar”, a afirmat premierul.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID. Anul trecut, în Corona Forms s-au înregistrat 16.120 decese, iar în alerte.ms.ro 18.948 decese. Conform raportului, în sistemul de supraveghere (Corona Forms) s-au înregistrat 16.120 decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro. s-au înregistrat 18.948 decese.

Din datele raportate de spitale către INSP – Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (1 %) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID (99%).

Raportările au provenit de la 284 spitale

„Remarcăm numărul extrem de redus de decese intra-spitalicești având drept diagnostic principal COVID-19 – 227 decese pentru anul 2020. Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la externare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru externații decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID. În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID”, se arată în raport.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here