Florin Cîțu a anunțat când va ajunge pașaportul COVID în România! “Noi suntem pregătiţi”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi seară, că STS l-a informat că România este pregătită pentru implementarea paşaportului de vaccinare.

Astfel, în momentul în care acesta va fi utilizat în Uniunea Europeană, se va implementa și în România.

”E o decizie a Uniunii Europene. Noi suntem pregătiţi, am vorbit cu STS. Când va porni, va porni şi suntem gata şi noi”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la Digi 24, referindu-se la paşaportul de vaccinare propus de Uniunea Europeană.

Premierul a afirmat că aplicaţia este gata, trebuie doar ca sistemul să fie pornit la nivelul Uniunii Europene.

Întrebat cum va funcţiona sistemul, premierul a afirmat: ”Cred că este o aplicaţie, încă nu am văzut varianta finală. Cred că se lucrează la ea. Trebuie să fie gata tot la 1 iunie. Nu poţi să ai o bază de date comună. Cred că e vorba de acces la interogare”.

Întrebat dacă va fi folosit şi în ţară paşaportul de vaccinare, premierul a afirmat: ”Nu. Decât în afara ţării. De cei care vin în ţară sau de românii care merg în altă ţară”, transmite news.ro

Pașaportul de vaccinare COVID care va permite călătoriile în interiorul Europei în contextul pandemiei de coronavirus a intrat în etapa testelor. Astfel, în cazul în care testele vor trece fără probleme, începând cu luna viitoare, pașaportul va putea fi operațional.

Franța și Malta sunt primele țări care probează deja sistemul pe baza căruia va funcționa acest pașaport de vaccinare. De menționat este faptul că, certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European.

În ceea ce privește perioada de valabilitate, conform propunerii făcute de Comisia Europeană, eurodeputații au fost de acord că noul “certificat UE COVID-19” – în locul “adeverinței electronice verzi”, acesta urmând să fie valabil timp de 12 luni.

Documentul va putea fi folosit atât pe telefon cât și pe hârtie și va atesta că o persoană are un test negativ de COVID, a trecut prin boală, sau a fost vaccinată împotriva COVID.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here