Israelul a atacat rețeaua de tuneluri subterane din Gaza. Militanții continuă tirul de rachete. Bilanțul morților a ajuns la 127

Israelul a lansat atacuri aeriene extinse și bombardamente de la sol, vineri, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. Bilanțul deceselor a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. Printre morți sunt și femei și copii.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că 160 de avioane, precum și unități de artilerie și blindate, au participat la ceea ce el a numit cea mai mare operațiune împotriva unei ținte specifice de când au început luptele.

„Ceea ce vizam este un sistem elaborat de tuneluri care se întinde sub Gaza, în cea mai mare parte în zona de nord, dar nu numai, și este o rețea pe care agenții Hamas o folosesc pentru a se deplasa, pentru a se ascunde”, a declarat acesta, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a precizat că, în timp ce forțele terestre au participat la ofensiva de 40 de minute, înainte de zori, niciun soldat nu a trecut în Fâșia Gaza, adăugând că o evaluare finală a rezultatului operațiunii era în așteptare.

Oficialii sanitari din Gaza au declarat că o femeie și cei trei copii ai ei au fost uciși în timpul operațiunii israeliene și că trupurile lor au fost recuperate dintre dărâmăturile casei.

Tiruri de rachete îndreptate spre sudul Israelului au urmat rapid, după atacul israelian.

Cel puțin 119 persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv 31 de copii și 19 femei și alți 830 răniți, transmit oficialii medicali palestinieni. Numărul morților în Israel a ajuns la opt, după ce un soldat care patrula la granița cu Gaza a fost ucis. Printre decese se numără și o femeie în vârstă, care a murit vineri, în drum spre un adăpost, precum și doi copii și un muncitor indian, au transmis autoritățile israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că actuala campania „va dura mai mult”. Oficialii israelieni au declarat că Hamas, cel mai puternic grup militant din Gaza, trebuie să primească o lovitură puternică, înainte de orice încetare a focului.

Violențele au continuat peste noapte și în comunități mixte de arabi și evrei. În ultimele câteva zile, sinagogile au fost atacate și au izbucnit lupte de stradă în mai multe orașe, determinându-l pe președintele Israelului să avertizeze asupra unui război civil.

Armata israeliană a anunțat că numărul militanților uciși în atacurile israeliene a ajuns la aproximativ 90. Oficialii au precizat că până în prezent au fost lansate aproximativ 1.800 de rachete asupra Israelului, dintre care 430 nu au ajuns în apropierea teritoriilor israeliene.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here