Administrația Națională ”Apele Române”: Patru cursuri de apă au depăşit nivelul maxim istoric

Precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele 24 de ore au dus la creşteri rapide de niveluri pe râurile Crişul Negru, Boga, Galbena şi Valea Roşie, depăşindu-se nivelurile maxime istorice, a anunţat miercuri Administraţia Naţionale “Apele Române” (ANAR) într-o postare pe Facebook.

Astfel, pe parcursul zilei de marţi, 18 mai 2021, la staţia hidrometrică Beiuş, pe Crişul Negru, s-a depăşit cu 60 de centimetri nivelul istoric măsurat în anul 2000, iar la staţia Pietroasa Boga, pe Boga s-a depăşit cu 18 centimetri nivelul istoric din anul 1995

Potrivit ANAR, nivelurile maxime istorice au mai fost depăşite şi la staţia hidrometrică Pietroasa Galbena, pe râul Galbena, cu 43 cm, faţă de nivelul măsurat în anul 2015, precum şi la Pocola, pe Valea Roşie, cu 28 centimetri peste nivelul istoric din 1980.

Pe tot parcursul avertizării, hidrologii şi hidrometrii din cadrul ANAR, zona Crişuri, se află în teren şi fac măsurători, observaţii şi monitorizări în regim special.”Informaţiile ajung prompt prin dispecerat la toate instituţiile responsabile în caz de inundaţii”, susţin reprezentanţii ANAR.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis marţi seara o nouă avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod – amonte S.H. Zerind (sector îndiguit), din judeţele Bihor şi Arad. În aceste zone au fost prognozate creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

Avertizarea hidrologilor a intrat în vigoare marţi, la ora 23:00, şi a fost valabilă până azi, la ora 12:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here