Acasă Local Actualitate Calendar Orto...

Calendar Ortodox 19 mai 2021. Unul dintre cei mai mari mucenici ai bisericii

Calendar Ortodox 19 mai 2021. Astăzi, creștin ortodocșii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Patrichie, unul dintre cei mai mari mucenici ai bisericii și episcop al Prusiei.

Sfântul Mucenic Patrichie, episcop al Prusiei, a trăit în primul secol creștin, în cetatea Prusă din Asia. Sfântul este cunoscut pentru convertirea mai multor oameni la dreapta credință. Totodată, acesta a suferit mult pentru credința întru Hristos, fiind aruncat în ape fierbinți.

Potrivit cărților sfinte, când a fost aruncat și a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izbor i-au opărit pe cei de față, în timp ce Sfântul a ieșit nevătămat. În urma acestor evenimente, ighemonul Iulie le-a ordonat ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să îi taie capul, precum preoților Acachie, Menandru și Polien.

Troparul pe care toți credincioșii trebuie să îl rostească este rugăciunea Sfântului Mucenic Patrichie și a celor trei preoți Acachie, Menandru și Polien.

Aceasta este spusă în fiecare zi de 19 mai pentru a ne ajută să trecem peste cele rele. Amintim că Sfântul Patrichie a întors pe mulți de la închinarea la idoli.

Acesta este Troparul Sfântului Mucenic Patrichie:

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Acesta este Condacul Sfântului Mucenic Patrichie:

„Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.”

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here