Grevă spontană la Romvag Caracal. Angajații protestează din cauza salariilor mici

Sute de salariați ai Astra Rail Industries, care deține fabrica de vagoane Romvag SA Caracal, au intrat într-o grevă spontană și refuză se mai lucreze de două zile.

Nu este pentru prima oară când salariații de la Caracal protestează, iar acum, ca și altădată, oamenii își manifestă nemulțumirea pentru salariile prea mici în raport cu volumul de muncă.

„Este cea de-a treia zi de proteste. Singurul motiv pentru care protestăm sunt salariile mici de care beneficiem, în raport cu cele ale colegilor noștri de la Arad. Am mai protestat și acum trei ani și ni s-a pus foarte puțin la salariu. La noi cel mai mic salariu este de 2.400 lei, iar la Arad este de 3.400 lei, în condițiile în care volumul nostru de muncă este dublu față de cel al celor de la Arad”, a declarat unul dintre muncitorii intrați în grevă, Paul Stancu.

Acesta mai spune că veniturile salariaților caracaleni nu au mai fost negociate anul trecut, angajatorul dând vina pe pandemie.

„Anul trecut contractul colectiv de muncă nu a fost negociat, așa cum prevede legea, spunându-ni-se că din cauza pandemiei. Ni se spune că anul acesta vor exista negocieri, dar nu mai putem aștepta. Dacă ni se majorează salariile, în secunda doi ne apucăm de muncă”, a mai spus angajatul.

Și în urmă cu trei ani, aproximativ 130 de angajați ai fabricii de vagoane din Caracal au ieșit în fața fabricii, refuzând să mai lucreze. Ei s-au alăturat, atunci, colegilor din Arad, care protestau de câteva zile, cerând majorarea salariilor. Atunci, salariile au fost mărite, dar foarte puțin, după cum susține Paul Stancu.

Acesta mai spune că salariații au ales calea grevei spontane pentru că sindicatul din care fac parte nu le-ar reprezenta interesele.

„În privința sindicatului este o bulibășeală. Noi avem un sindicat, cei de la Arad au alt sindicat, iar cei de la Severin au un altul. Liderii s-au dat în judecată unul pe altul. La noi, lider așa-zisului sindicat este un anume Șerbănescu Viorel, care este cumnat cu unul dintre directori; deci, vă dați seama cum ne reprezintă”, a mai subliniat muncitorul din Caracal.

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal şi Meva din Turnu Severin, ultimele două fiind puncte de lucru. La Caracal, în cadrul companiei lucrează peste 560 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here