Slatina ocupă locul 2 pe țară la capitolul transparenței bugetelor de municipii

Într-o analiză privind procesul de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), elaborată de asociația Funky Citizens, care a urmărit în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces, Slatina ocupă locul 2 pe țară, după Timișoara.

Anul 2021 a fost un an atipic pentru bugetele publice – pe lângă răspunsul la pandemia generată de Covid-19, suntem după un an cu două runde de alegeri, cu o dinamică schimbată la nivelul majorităților politice mai ales din marile orașe, iar bugetul de stat a fost adoptat târziu, la început de martie 2021, ceea ce a făcut ca bugetele locale să fie mult întârziate, se arată în analiza Funky Citizens.

„Analiza de față s-a uitat la procesul de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), urmărind în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces. De asemenea, analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate).

Monitorizarea bugetelor arată că, deși legea finanțelor publice locale este în vigoare din 2006, elementele de bază nu sunt încă respectate în mult prea multe municipii: deși este obligatorie publicarea proiectului de buget și anunțul privind dezbaterea publică a acestuia timp de 15 zile, există 47 de municipii pentru care nu am găsit nicio informație de acest gen pe website. De asemenea, deși exista obligația adoptării bugetelor locale în termen de 45 de zile de la data publicării bugetului de stat în Monitorul Oficial, până a 10 mai 2021 (data la care am finalizat monitorizarea), existau 19 bugete adoptate cu depășirea termenului legal sau chiar neadoptate”, se arată în analiză.

În situațiile analizate, Slatina ocupă un loc fruntaș, cu șapte puncte acumulate în funcție de mai multe criterii de care s-a ținut cont, printre care termenul de publicare, dezbaterea anunțului privind proiectul de buget pe site și termenul de adoptare.

Primul loc între municipii îl ocupă municipiul Timișoara, cu opt puncte acumulate, urmat de Slatina, cu șapte puncte adunate.

În coada clasamentului se află mai multe municipii care au acumulat doar câte două puncte, Calafatul încheind tabelul cu zero puncte acumulate.

____________

Pentru acest an, administrația slătineană mizează pe o sumă de peste 280 de milioane de lei, peste 40 de milioane de lei urmând să vină din fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare.

Consiliul Local a aprobat peste 70 de proiecte de dezvoltare a Slatinei, parte din ele începute anii trecuți, dar și unele noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here