Surpriză de proporții. Domeniul în care activează mai multe femei decât bărbați

În România, femeile reprezintă mai bine de jumătate dintre angajații din domeniul științei și tehnologiei. Ţara noastră fiind peste media Uniunii Europene la acest capitol.

Iar când vine vorba despre venituri, în acest sector de activitate nu există diferențe salariale în funcţie de gen.

După aproape doua decenii în care a studiat și a muncit în străinătate, Augusta coordonează zeci de angajați într-un centru multinațional de inginerie din Cluj. Echipele de acolo dezvoltă aplicații de realitate virtuală și folosesc inteligența artificiala și analiza datelor pentru îmbunătățirea produselor.

Augusta Ene, manager în transformare digitală: “M-a atras fizica, fiindcă mă fascinează faptul că lumea noastră poate fi explicată prin formule matematice. Și fizica aplicată devine tehnologie, care este cel mai concret mod prin care putem îmbunătăți viață oamenilor. Daca vreți, tehnologia e magia zilelor noastre. Pentru mine, succesul nu înseamnă neapărat o poziție sau un anumit salariu, ci posibilitatea de a lucra cu niște tineri pasionați și de a dezvolta soluții și tehnologii noi”.

La 23 de ani, Maria cercetează modul în care schimbările climatice vor influența micro-algelele și care va fi impactul asupra economiei și a activităților umane.

Maria Nicoară, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj: “Niciodată nu m-am simțit intimidată de faptul că ar putea să fie o competiție între bărbați și femei pe partea de știință. Mereu mi s-a părut că fiecare vine cu inputul lui și cine e mai bun căștigă”.

Fata lucrează cot la cot cu Charlotte, originară din Marea Britanie.

Dr. Charlotte Briddon, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj: “Tot mai multe femei vin în acest domeniu. Deci cumva se ajunge la o pondere de 50-50, pe când probabil acum câteva decenii acest domeniu era dominat de bărbați. Nu cred că este mai dificil decât orice altă carieră. Avem viață de carieră versus cea de familie, care nu merg mereu mână în mână, dar sigur vreau să am o familie în viitor. Cu siguranță le poți face pe amândouă”.

Cele două femei fac parte din echipa care se ocupă de un proiect finanțat de România și Norvegia.

Dr. Bogdan Drugă, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj. “Echipa din Norvegia este bine echilibrată, în sensul că sunt trei femei, trei bărbați. La Cluj, suntem doi bărbați și patru femei. Cel puțin în proiectul nostru nu sunt diferențe la salariu”.

În 2020, la noi, din cei aproape 1,9 milioane de angajați din domeniul tehnologiei și științei, mai bine de 55% erau femei, arată o statistică realizată de Eurostat. În fruntea acestui clasament se află Lituania și Letonia.

Situația nu este aceeași în toate domeniile.

Prof. Univ . Dr. Ioan Hosu, sociolog Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: “Spre deosebire de alte zone, reprezentarea femeilor în politică sau în structuri de management, unde din păcate ne situam pe poziții foarte joase”.

Pe de altă parte, în ultimii ani, femeile au fost mai interesate decât bărbații să urmeze studii universitare de doctorat, potrivit Eurostat.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here