Astra Rail cere instanței ca greva angajaților din Caracal și Drobeta Turnu Severin să fie declarată ilegală

Astra Rail cere instanței ca greva angajaților din Caracal și Drobeta Turnu Severin să fie declarată ilegală. Reprezentanții companiei spun că, săptămâna trecută, societatea a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității, oferindu-le și un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou contract colectiv, dar că oferta nu a fost luată în considerare de salariați.

Toate aceste informații se regăsesc într-un comunicat care cuprinde poziția oficială a Astra Rail în legătură cu greva spontană la care angajații din Caracal și Drobeta Turnu Severin au recurs zilele trecute.

Comunicatul companiei:

„În urma situației generate de greva ilegală a angajaților Astra Rail din Drobeta – Turnu Severin și Caracal, vă rugăm să luați în considerare poziția oficială a companiei, pentru o bună informare a opiniei publice:

Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.

În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.

De peste un an așteptăm ca aceste procese să fie soluționate, dar au urmat mai multe procese între sindicate și încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situației și creșterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaților, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permițându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă și creșteri salariale.

Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru.

Înțelegem faptul că angajații merită creșteri salariale și au nevoie de acestea și vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaților pe durata grevei, cu condiția reluării activității și am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.

Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opțiune decât să înainteze o acțiune în instanță pentru a declara greva ca fiind ilegală și să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.

Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.

În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”.

__________________

Sute de salariați ai Astra Rail, care deține fabrica de vagoane Romvag SA Caracal, au intrat, săptămâna trecută, într-o grevă spontană, oamenii manifestându-și nemulțumirea pentru salariile prea mici în raport cu volumul de muncă.

„Este cea de-a treia zi de proteste. Singurul motiv pentru care protestăm sunt salariile mici de care beneficiem, în raport cu cele ale colegilor noștri de la Arad. Am mai protestat și acum trei ani și ni s-a pus foarte puțin la salariu. La noi cel mai mic salariu este de 2.400 lei, iar la Arad este de 3.400 lei, în condițiile în care volumul nostru de muncă este dublu față de cel al celor de la Arad”, a declarat unul dintre muncitorii intrați în grevă, Paul Stancu.

Acesta mai spune că veniturile salariaților caracaleni nu au mai fost negociate anul trecut, angajatorul dând vina pe pandemie.

„Anul trecut contractul colectiv de muncă nu a fost negociat, așa cum prevede legea, spunându-ni-se că din cauza pandemiei. Ni se spune că anul acesta vor exista negocieri, dar nu mai putem aștepta. Dacă ni se majorează salariile, în secunda doi ne apucăm de muncă”, a mai spus angajatul.

Greva de la Caracal a urmat celei de la Drobeta Turnu Severin, muncitorii de la Meva încetând să mai lucreze din 19 mai.

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal şi Meva din Turnu Severin, ultimele două fiind puncte de lucru. La Caracal, în cadrul companiei lucrează peste 560 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here