Insomnia pandemică. Sfaturi de la un medic psihiatru pentru o viață liniștită

Te-ai gândit că pandemia este motivul pentru care nu mai dormi suficient de bine? O avalanșă de griji, frici, gânduri sumbre, transpuse în anxietate, stări depresive și insomnii. Toate acestea ți-au dat viața peste cap și nu te mai regăsești.

Îți este greu să adormi, ai coșmaruri, nu mai funcționezi bine în tot circuitul familie-serviciu-societate și totul iți este perturbat. Ești abătut și concentrarea nu mai este aceeași? Este bine să știi că majoritatea dintre noi am fost și încă mai suntem afectați de acest șir de emoții zguduitoare. Pentru unii dintre cei afectați, rezolvarea a constat în conștientizarea propriilor acțiuni nocive cu o implicare atentă și continuă în rezolvarea și schimbarea stilului de viață. Pentru alții, rezolvarea a constat în consultarea unui specialist în sănătate mintală.

De unde toate acestea?

Pentru că tot stresul acumulat de peste zi, toate frustrările și tensiunea de care parcă nu mai reușești să scapi, le continui și acasă. Nu reușești să te dezlipești, să te curăți emoțional și energetic și să îți lași hainele încărcate cu stres odată ce ajungi acasă. Tocmai de aceea creierul tău este precum un calculator cu toate programele pornite simultan. Iar atunci când tu ți-ai propus să dormi, el încă mai rulează programele stresante de peste zi.

Problemele la locul de muncă, lipsa serviciului, afacerea prăbușită, incertitudinea pentru ziua de mâine, îmbolnăvirile, decesele; toate acestea cauzate de coronavirus ne-au dat viața peste cap. De ce să ne mirăm? Libertate îngrădită, afaceri puse la pământ, munca de acasă, frica de boală, trecerea prin virus; au fost resimțite în viața noastră ca un placaj din rugby. Totul s-a schimbat în ultimul an și jumătate și nimic nu mai seamană cu ce era odată. Tocmai de aceea psihicul nostru a suferit și încă mai resimte aceste frustrări, în cele mai multe cazuri cu prețul unui somn fragmentat și insuficient recuperării noastre.

Riscurile insomniei

Insomnia deschide supapa pentru multe alte probleme în viața ta. Nu te mai odihnești, nu te mai poți concentra suficient, faci greșeli, devii irascibil și apatic. In plus, te expui riscurilor cotidiene la volan. Majoritatea accidentelor rutiere sunt făcute din vina celor nedormiți suficient deoarece le scade drastic concentrarea și atenția. Iar de aici și până la depresie, anxietate și alte tulburări psihice nu mai este decât o jumătate de pas.

Tot din cauza insomniei, mănânci mai mult și mai prost, te îngrași și te expui la obezitate. Totodată crește și riscul de boli cardiovasculare și autoimune. Iar riscurile cauzate de insomnie sunt precum lista efectelor adverse la paracetamol.

Și ce ai de făcut?

Să te relaxezi și să nu mai dramatizezi ! Aranjează-ți viața în tihnă cu multă voie bună, întâlnește-te cu prietenii la un pahar de vin, dansează, plimbă-te, meditează, roagă-te mai mult să își mai amintească și Dumnezeu de tine așa cum și tu ai atâtea așteptări din partea Lui. Iar lista poate continua cu lectură, concerte, teatru, muzică și tot ce simți tu că îți face plăcere și te relaxează. Decoperă-te și ieși din cercul vieții pe care majoritatea din jurul tău îl adoptă. Vezi că nu a funcționat și nicidecum nu ai rezultatele sănătății dorite? Schimbă-ți direcția, adoptă un stil de viață care să te mulțumească și cu care să fii în pace atât cu tine, cu dorințele tale cât și cu cei din jurul tău.

Sportul este o activitate care îți aduce multă plăcere, se vor secreta endorfine și te vei simți mult mai bine. Fă un exercițiu și plimbă-te o oră admirând tot ce te înconjoară dar fără a-ți lua cu tine telefonul mobil. Deconectează-te de tehnologie și reconectează-te mai mult cu natura, cu oamenii și mai privește spre cer. Cercetătorii spun că o plimbare de minim 45 minute pe zi face minuni pentru creierul tău. Așadar, renunță la mașină, la telefonul mobil și revino la obiceiurile relaxante de altădată chiar și pentru o oră din zi.

Reconectarea cu iubirea, natura, cărțile bune, muzica frumoasă, plimbările lungi, aprecierea lucrurilor simple și a oamenilor buni ne încântă sufletul și ne reechilibrează în toate direcțiile vieții. Respectă-te pe tine, acordă-ți prioritate înainte de toate sarcinile sufocante și traiește în tihnă. Creierul nu este făcut să proceseze o viață atât de agitată, plină de stres și griji, de unde și răspunsul acestuia prin insomnii.

În plus, respectă regulile de igienă a somnului, fă-ți un obicei din a adormi la aceeași oră, menține o temperatură de 19 grade în dormitor și exclude tehnologia cu minim două ore înainte de culcare. Nu consuma alcool seara, evită sportul cu minim câteva ore înainte de culcare și nu uita să te rogi pentru un somn bun. Fii încrezător că vei dormi bine și programează-te să dormi și să visezi frumos.

Și dacă în continuare toate acestea nu îți reglează somnul, este bine să consulți un specialist în sănătate mintală.

Implicarea gadget-urilor în starea ta psihică

Consider că smartphone-ul ne ține captivi și ne ia mult din bucuriile vieții reale. Pur și simplu a devenit un obiect mult prea uzitat, o anexă a noastră care ne produce dependență și ne fură din libertatea emoțiilor și a trăirilor. Mai mult decât atât, lumina albastră îți perturbă somnul iar aplicațiile te țin captiv și îți întrețin anxietatea. Cum te simți când citești o carte și cum te simți când rulezi la nesfârșit telefonul mobil? Fă un exercițiu și vei simți cum paginile citite înainte de culcare sunt un somnifer excelent, pe când rularea programelor din telefonul mobil, tabletă sau laptop devin obositoare atât pentru ochi cât și pentru creier care nu se mai odihnește, nu mai creează și astfel imaginația îi este ținută captivă.

Sursa: stirileprotv.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here