Numărul familiilor cu atestat de adoptator a crescut cu 37% în primul trimestru al acestui an

Numărul familiilor care au obţinut atestat pentru adopţia de copii a crescut cu 37% în primul trimestru al anului curent, ajungând la 3.087 de familii, în creştere de la numărul de aproximativ 2.000 de familii cu atestat de adoptator înregistrate în primele trimestre ale ultimilor ani, a transmis, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

“Dacă în ultimii ani numărul familiilor atestate s-a menţinut la aproximativ 2.000, în primul trimestru al acestui an, pentru prima dată, numărul lor a crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 3.087. Concomitent, numărul copiilor declaraţi adoptabili a crescut cu 35% faţă de media anilor precedenţi, ajungând astăzi la 4.249”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a făcut aceste declaraţii la scurt timp după participarea la o dezbatere pe tema adopţiei, organizată cu ocazia Zilei Naţionale pentru Adopţie.

În acest an există mult mai multe familii gata să adopte copii

“Avem tot mai mulţi copii care pot şi trebuie să iasă din sistemul de protecţie şi avem tot mai multe familii care îşi doresc să devină familie adoptatoare şi în acelaşi timp a crescut numărul familiilor care au deja atestat de adopţie, ceea ce înseamnă că anul 2020, un an pandemic, a produs şi un lucru bun în România, şi anume toată această documentaţie şi pregătire a procesului de adopţie a condus la existenţa unui număr mai mare de familii gata să adopte decât în anul precedent”, a afirmat Raluca Turcan.

Proces de simplificare a adopției

“Suntem pe punctul de a definitiva normele de aplicare ale legii adopţiei, atât de aşteptate în procesul de simplificare a adopţiei. Adopţia este cea mai importantă formă de protecţie a unui copil abandonat şi singura care poate să îi ofere şansa la o dezvoltare armonioasă în sânul unei familii care să-l iubească şi să-l sprijine constant în îndeplinirea visurilor pe care orice copil le are.

Subiectul adopţiei este unul destul de delicat, pentru că cei care doresc să adopte un copil aşteaptă un proces facil, de scurtă durată, mai puţin birocratic.

De asemenea, vreau să cred că toate autorităţile îşi doresc să fie un proces sigur, care să asigure copilului cea mai bună familie care să poată să-l sprijine în viaţă. De multe ori, intersectarea acestor abordări, cu părinţii care doresc să adopte şi autorităţile care îşi pun problema siguranţei copilului după ce iese dintr-o instituţie de protecţie, generează tensiuni şi nu de puţine ori dorinţa de siguranţă din partea autorităţilor s-a transformat într-o birocraţie excesivă”, a declarat Raluca Turcan.

Sursa: romania24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here