Extinderile plajelor de pe litoral intră într-o nouă etapă. Ce planuri au autoritățile

Extinderea plajelor de pe litoralul românesc intră de vineri într-o nouă etapă. Constructorii olandezi au mutat utilajele pe plaja de la Eforie Sud, prima zonă care va reintra în reconstrucţie.

Autorităţile anunţă că sezonul turistic nu va fi afectat pentru că, iniţial, se va lucra doar în largul mării la construcţia unor diguri de protecţie. 5,5 km noi de plaje vor apărea pe la Eforie Sud, până la sfârşitul anului 2022.

Toate ultilajele contructorilor olandezi au fost mutate din Mamaia pe plajă din Eforie Sud, într-o zonă ieşită din circuitul public.

Lucrările încep în zone în care nu va periclitata activitatea turistică, aşa cum este această porţiune din Eforie Sud. Începe construcţia digurilor, ele vor avea peste 300 m lungime, iar cele vechi vor fi demolate.

Autorităţile anunţă că turiştii nu vor fi afectaţi de lucrări. Se vor realiza operaţiuni doar în largul mării.

Nicusor Buzgaru, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral: “Pe zona de Eforie unde ne aflăm acum, e o deschidere de 5,5 km în total. Plajă va avea o lăţime de minim 100 de metri. Această porţiune de plajă în Eforie este de aproximativ 400 milioane de lei – costul pentru implementare, înnisipare şi structuri hidrotehnice.”

Marius Stamat, reprezentant firmă de construcţie: “Toate digurile existe care sunt într-o stare puternică de degradare vor fi demolate şi vor apărea noile diguri mult mai lungi, peste 300 de metri. Plajă va avea la finalul construcţiei o lăţime de aproximativ 100 metri, creând o suprafaţă de plajă de aproximativ 50 ha. Nu se vor face niciun fel de lucrări peste vară, este deschis în totalitate turiştilor.”

Între timp se pregătesc documentele şi pentru preluarea plajei noi din staţiunea Mamaia. În acest moment se poate sta doar pe prosop sau pe şezlongul propriu, dar de la 1 iulie administratorii au voie să le amenajeze.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: “Dincolo de cele 50 de ha de plajă care se vor crea vom 29 ha de biodiversitate, 29ha unde specii protejate vor avea posibilitatea relansării acestei biodiversităţi extrem de valoroase pentru Marea Neagră, pentru România şi pentru Europa. Prin aceste intervenţii nu se distruge nimic, mai mult se crează oportunitatea dezvoltării unei biodiversităţi fantastice aici pe litoralul românesc.”

Proiectul de lărgire a plajelor româneşti are în vedere şi staţiunile Costineşti, Jupiter, Venus, Saturn, Cap Aurora, Mangalia şi 2 Mai. Lucrările ar trebui finalizate până pe 31 decembrie 2023.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here