Greva muncitorilor de la Romvag Caracal, declarată ilegală de instanță, la solicitarea angajatorului

Greva muncitorilor de la Romvag Caracal a fost declarată ilegală de Tribunalul Arad, la solicitarea angajatorului, Astra Rail Industries, instanța de judecată dispunând încetarea protestului.

Decizia, care este una executorie, a fost luată vineri de Tribunalul Arad, după ce Astra Rail Industries a deschis o acţiune în constatarea nelegalităţii grevei îndeptată împotriva mai multor muncitori care ar fi organizat protestul.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite lipsa calităţii procesuale pasive a pârâţilor, ca organizatori ai grevei şi reţine calitatea acestora de participanţi la grevă. Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta S.C. ASTRA RAIL INDUSTRIES S.A. împotriva pârâţilor Stancu Paul Marius, Brulea Sorin, Buzatu Dumitru, Titorov Bogdan Nicolae, Zaharia Constantin şi Dutoniu Raol Dumitru, având ca obiect acţiune în constatarea nelegalităţii grevei. Dispune încetarea grevei ca fiind ilegală. Executorie”, se arată în hotărârea Tribunalului Arad, împotriva căreia pârâții pot declara apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Sute de salariați ai Astra Rail, care deține fabrica de vagoane Romvag SA Caracal, au intrat, luna trecută, pe 21 mai, într-o grevă spontană, oamenii manifestându-și nemulțumirea pentru salariile prea mici în raport cu volumul de muncă.

Singurul motiv pentru care protestăm sunt salariile mici de care beneficiem, în raport cu cele ale colegilor noștri de la Arad. Am mai protestat și acum trei ani și ni s-a pus foarte puțin la salariu. La noi cel mai mic salariu este de 2.400 lei, iar la Arad este de 3.400 lei, în condițiile în care volumul nostru de muncă este dublu față de cel al celor de la Arad”, a declarat unul dintre muncitorii intrați în grevă, Paul Stancu.

De cealaltă parte, reprezentanții Astra Rail Industries susțin că încă din februarie 2020 au început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu reprezentanții muncitorilor dar că, din păcate, au fost nevoiți să abandoneze aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie.

„În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.

De peste un an așteptăm ca aceste procese să fie soluționate, dar au urmat mai multe procese între sindicate și încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situației și creșterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaților, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permițându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă și creșteri salariale.

Din păcate, se pare că unele părți, care, probabil, s-au simțit amenințate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noștri tradiționali de sindicat nu susțin această acțiune de grevă ilegală și dorim să le mulțumim pentru acest lucru”, se arată într-un comunicat al companiei.

Muncitorii de la Caracal afirmă însă că vechiul sindicat nu le mai reprezenta în mod real interesele și că, prin urmare, și-au ales noi reprezentanți pentru a purta negocieri cu angajatorul.

Astra Rail Industries s-a îndreptat, în instanță, și împotriva angajaților de la Drobeta Turnu Severin, acțiunea având același obiect: încetarea grevei.

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal şi Meva din Turnu Severin, ultimele două fiind puncte de lucru. La Caracal, în cadrul companiei lucrează peste 560 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here