Cine are voie să cumuleze pensia cu salariul de la stat. Excepţiile prevăzute de noua lege

În şedinţa de miercuri, Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care angajaţii pot rămâne în câmpul muncii, la cerere, până la vârsta de 70 de ani.

Proiectul de lege adoptat de Guvern şi trimis în Parlament prevede mai multe categorii de bugetari care vor fi exceptate în noua lege.

Printre aceste categorii se numără aleşii locali, parlamentarii, membrii CCR sau membrii Curţii de Conturi.

Lista completă a categoriilor exceptate de noua lege a pensiilor:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit proiectului adoptat de Guvern, bugetarii care sunt deja în pensie sunt obligaţi ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să aleagă una dintre cele două variante: fie îşi suspendă pensia şi îşi continuă activitatea până la 70 de ani, fie îşi suspendă contractul de muncă şi rămân doar cu pensia.

Pensionarii care aleg să îşi continue activitatea pot alege, la cerere, reluarea plăţii şi încetarea contractului de muncă, oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Continuarea activităţii bugetarilor nu este şi nu poate fi condiţionată de acordul în prealabil al angajatorului.

Proiectul de lege, ce poate fi consultat AICI, a fost adoptat miercuri de Guvern şi va fi trimis în Parlament pentru a fi dezbătut şi, ulterior, adoptat. 35.000 de angajaţi din sectorul public sunt vizaţi de acest proiect de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here