Legea privind alocațiile copiilor, dezbătută de deputații din comisia de muncă

Proiectul de lege privind alocațiile copiilor, aprobat deja de Senat, se află astăzi în dezbatere la Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.

Majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat deja, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 prin care Guvernul Orban (cu Florin Cîţu ministru al Finanţelor) a eşalonat dublarea alocaţiilor.

Prin modificările făcute, coaliţia de guvernare a anulat acordarea tranşelor din calendarul propus iniţial.

Mai exact, nu se mai acordă tranşele de majorare prevăzute pentru 1 iulie 2021.

De altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat recent că “un singur lucru e cert” – acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca restul majorărilor să fie decise în funcţie de situaţia economică.

Calendarul măririi alocațiilor copiilor

În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 trebuia să se aplice de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

În aplicarea Ordonanței, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului 2020, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și copii cu handicap și la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu alte 20 de procente. Prin urmare, cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

La 1 iulie ar fi trebuit să aibă loc o nouă majorare de 20%.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here