Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

Calendar Ortodox 18 iunie. Creștinii de pretutindeni îi prăznuiesc în această zi pe Sfinții Leontie, Ipatie și Teodul, care au trăit în vremea persecuției pornite împotriva creștinilor de cezarul Adrian.

Leontie a fost un comandant roman din orașul Tripoli, Fenicia, care a fost arestat de către un detașament militar pentru credința lui, la ordinul cezarului Adrian. Ipatie, liderul acestui detașament, s-a îmbolnăvit pe drum iar oastea a fost nevoită să se oprească.

Potrivit tradiției creștine, lui Ipatie i s-a arătat într-o noapte un înger care i-a zis: „Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori cu glas mare, ridicându-ți privirea spre cer, ‘Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-mi mie!’”.

Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

Astfel, Ipatie a descoperit oștenilor vedenia iar toți au strigat după cum li s-a zis. Toți cei prezenți s-au mirat de însănătoșirea lui Ipatie, printre care se afla și un oștean numit Teodul. Acesta s-a mirat în mod special iar Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a merge înaintea tuturor pentru a-l găsii primii pe Leontie.

Când au ajuns, Leontie le-a spus despre credința în Hristos iar inimile lor s-au aprins de dragostte. Totodată, tradiția creștină spune că sufletele lor au fost botezate în acel moment de Duhul Sfânt, sub forma unui nor care a pogorât o rouă minunată. Momentul a fost marcata de Leontie, care a rostit: „Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.

Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

După cele întâmplate, cezarul Adrian a continuat să-i prigonească pe Teodul și pe cei doi fii duhovnicești ai săi. Primii care au fost prinși sunt Ipatie și Teodul, care au fost omorâți prin decapitare. Următorul a fost Leontie, care a fost torturat până când a trecut la cele sfinte.

Conform Calendarului Ortodox, astăzi sunt pomeniți și:

  • Sfântul Mucenic Eterie;
  • Icoana Maicii Domnului Bogolubskaia;
  • Cuviosul Erasm;
  • Sfinții doi mucenici din Cipru;
  • Cuviosul Leontie, de la Mănăstirea Peșterile Kievului;
  • Cuviosul Leontie, din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvorâtorul de mir;
  • Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here