ITM Olt: Canicula aduce amenzi drastice pentru angajatorii care ignoră măsurile de protejare a angajaților

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt s-a sesizat în legătură cu atenționările meteo de caniculă și atrage atenția tuturor angajatorilor din județ că au obligația de a lua măsurile legale pentru protejarea angajaților, în caz contrar riscând amenzi de până la 2.500 lei.

Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt anunțate temperaturi caniculare, ce depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt anunță angajatorii că au obligația, în conformitate cu prevederile OUG nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, să asigure următoarele măsuri minimale:

 1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
 2. a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
 3. b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;
 4. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
 5. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
 1. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
 2. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri de persoană pe schimb;
 3. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 4. c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
 2. b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00;
 3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale, inspectorii de muncă vor acționa pe teren începând cu data de 24.06.2021, fiind vizate, cu prioritate, activitățile desfășurate în spații deschise.

Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Miercuri, Oltul se află sub Cod Galben de căldură și disconfort termic ridicat până la ora 22.00, iar joi și vineri este prognozată caniculă cu valori ce pot ajunge la 37 de grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here