Raed Arafat nu are explicații despre decesele COVID raportate cu întârziere: „Nu am un răspuns”

Decese raportate cu întârziere în bilanțurile zilnice comunicate de autoritățile sanitare nu vor mai exista până la finalul acestei luni, a promis șeful DSU, Raed Arafat. „Vom rămâne cu decesele zilnice”, a precizat el.

Raed Arafat vorbit joi, într-o conferință după ședința de guvern, despre întârzierile în raportarea a sute de cazuri de decese ale persoanelor infectate cu COVID-19. Acestea sunt precizate în raporturile zilnice, dar  s-au produs cu zile sau săptămâni înainte. Șeful DSU a încercat să ofere o explicație:

„Nu DSU se ocupă de raportarea cazurilor de deces, luăm cazurile din aplicații și le punem în tabeluri, raportarea o fac unitățile sanitare si DSP-urile. Faptul că le-au raportat acum e un gest de transparență, asta se vede în rapoartele zilnice” a spus Arafat.

Șeful DSU nu are însă o explicație despre acest fenomen:

„Nu am un răspuns de ce nu au fost raportate la timp, poate au fost scăpări, deficiențe de personal. Nu neapărat birocrația, s-a întâmplat ceva, că cineva n-a raportat sau s-a întâmplat ceva în sistem” a spus Arafat, adăugând că „în cursul acestei luni acestea se vor finaliza, vom rămâne cu decesul zilnic.”

Arafat a explicat și ce măsuri vor lua autoritățile sanitare în eventualitatea apariției unui focar de coronavirus cu tulpina Delta.

„Dacă apare un focar, cu toate forțele vom face tot ce e posibil să fie limitat, măsurile depind, trebuie să facem secvențierea să vedem dacă e Delta, ori Delta plus, care se știe că e mai agresivă, clar că sunt măsuri care se iau. La acest moment legea ne permite să luam măsuri imediate, dar este o procedură care trebuie respectată.”

„N-ar trebui să ajungem la valul patru pentru că avem vaccin, capacitate de vaccinare, trebuie să ne vaccinăm, dacă dorința de a ne vaccina rămâne scăzută, posibilitatea de avea un val nou există, vorbim de evoluția pandemică pe plan internațional. Cine se vaccinează, în situația infectării cu noile variante, va fi protejat de vaccin sau poate va face o formă mai ușoară” a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here