De ce nu a demisionat Raluca Turcan după ce a încălcat legea? Răspunsul dat de ministrul Muncii la Slatina/ VIDEO

Întrebată, marți, la Slatina, într-o conferință de presă, de ce nu a demisionat din funcție atunci când a încălcat regulile privind prevenirea răspândirii și combaterea noului coronavirus, după modelul unor importanți politicieni din alte state europene, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a lăsat să se înțeleagă faptul că sancționarea sa cu amendă, ca în cazul oricărui cetățean de rând, a fost de ajuns. 

Asta în ciuda faptului că „clasa politică trebuie să aibă o componentă morală”.

Reporter: Recent, ministrul Sănătății din Marea Britanie a demisionat din funcție după ce a încălcat regula distanțării sociale. Dumneavoastră ați încălcat regulile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în două rânduri: o dată la petrecerea pe care fostul premier Ludovic Orban a dat-o în guvern, unde s-a consumat băutură, s-a fumat și nu s-a purtat masca de protecție, și la plantat de puieți, unde ați renunțat la mască. Clasa politică nu trebuie să aibă și o componentă morală?

Raluca Turca: Clasa politică trebuie să aibă o componentă morală și la aceste greșeli pe care eu mi le asum că le-am făcut, și anume că am fost la ziua premierului și am dat masca sub barbă și că am fost la plantat, am plantat 1300 de puieți, și pentru că, pentru câteva minute, mi-am dat masca jos, mi-am asumat și am plătit amendă, am cerut să fiu amendată. 

Reporter: A fost de ajuns? Vorbeam de componenta morală a omului politic.

Raluca Turcan: Apreciați dumneavoastră.

Anul trecut, când era premier, Ludovic Orban a dat o petrecere de ziua lui chiar în sediul Guvernului, încălcându-se mai multe reguli; a-a fumat, s-a consumat alcool și nu a fost purtată masca de protecție de către participanți. La petrecere au fost Raluca Turcan (vicepremier), miniștri Virgil Popescu, Lucian Bode și Bogdan Aurescu. Toți cinci au fost amendați. Nimeni dintre cei sancționați nu și-au asumat încălcarea legii prin demisie.

Ulterior, la o activitate de plantare de puieți, Raluca Turcan a fost surprinsă pentru a doaua oară, fără mască, în apropierea mai multor persoane.

Sîmbăta trecută, ministrul Sănătății din Marea Britanie a demisionat după ce și-a cerut scuze public pentru încălcarea restricțiilor anti-Covid. Demisia lui Matt Hancock a venit după ce ministrul a fost fotografiat sărutând o consilieră.

De altfel, în statele civilizate este o normalitate ca politicienii cu funcții publice să demisioneze atunci când se constată că au încălcat o regulă scrisă sau nescrisă, de ordin moral.

În ianuarie 2021, Guvernul Olandei a demisionat ca urmare a scandalului legat de miile de părinți acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale.

Luna trecută, ministrul german al Familiei, Franziska Giffey, a demisionat după ce a apărut o bănuială de plagiat asupra titlului ei de doctor.

În 2018, premierul Belgiei, Charles Michel, a demisionat după ce în parlamentul de la Bruxelles a fost depusă o moţiune de cenzură împotriva guvernului său.

Lista unor astfel de exemple poate continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here