Calendar Ortodox 30 iunie. Unul dintre cei mai mari sfinți pe care i-a dat România

Calendar Ortodox 30 iunie. Astăzi, creștin ortodocșii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Tradiția spune că acest mare ierarh mânca decat sâmbăta si duminica, hrănindu-se în restul săptămânii doar cu cuvântul lui Dumnezeu.

Sfântul Ieiarh Ghelasi a trăit în secolul al XIV-lea și a îndurat multe chinuri pentru dreapta credință. Acest mare ierarh a fost sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuși. Mai apoi, a devenit egumen al Mănăstirii Râmeț, județul Alba.

Conform tradiției creștine, Sfântul Ghelasie se postea și săvârșea sfintele slujbe împreună cu doisprezece ucenici. Totodată, acest mare sfânt mânca decât sâmbăta si duminica, hrănindu-se în restul săptămânii doar cu cuvântul lui Dumnezeu.

Astăzi cinstim un mare ierarh! Ce interdicții trebuie respectate?
Sfântul Ierarh Ghelasie era părintele sihaștrilor din Munții Râmeț și al locuitorilor din Țara Moților. De asemenea, tradiția creștină transmite că Sfântul Ierarh a realizat multe rugăciuni minunate prin care erau vindecați cei stăpâniți de duhuri rele.

Când a trecut la cele veșnice, trupul sfântului a fost îngropat lânga vechea biserică a Mănăstirii Râmeț. Odată cu trecerea timpului, locul precis în care a fost îngropat a devenit necunoscut. Totuși, moaștele sale au fost redescoperite în anul 1925, în urma unei ploi torențiale.

Așadar, credincioșilor le este interzis să consume carne și produse animale, precum brânză, lapte, unt sau ouă. Este interzis și consumul de pește, ulei și orice băutură alcoolică.

Trebuie menționat și că astăzi sunt cinstiți următorii sfinți, potrivit Calendarului Ortodox:

Sfântul Mucenic Mihail, grădinarul;
Sfântul Mucenic Petru din Sinopi;
Sfântul Mucenic Meliton;
Soborul Sfinților 12 Apostoli Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul, Matia, cel ales în locul lui Iuda.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here