Facebook sprijină Poliția Română. Se va implimenta un sistem de alertă pentru a fi găsiți copiii dispăruți

Începând de miercuri, Facebook sprijină Poliția Română cu mediatizarea cazurilor, în cadrul Mecanismului „Alertă Răpire Copil”.

Acesta este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori când este vorba despre un copil dispărut și a cărui viață poate fi în pericol.

Astfel, după declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit este rugat să anunţe imediat poliţia.

Prin parteneriatul încheiat cu Facebook se oferă posibilitatea diseminării, către utilizatorii rețelei, a alertelor generate în cazul declanșării mecanismului.

România, prin Poliția Română, este cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți.

Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media.

“Totodată, pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat”, se arată într-un comunicat.

De la operaționalizarea acestui mecanism în România, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte și toate au fost clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice.

Mecanismului „Alertă Răpire Copil” este similar sistemului „Amber Alert” din Statele Unite ale Americii.

Mecanismul “Alertă Răpire Copil” are ca scop difuzarea semnalului de alertă a răpirii unui copil într-un timp cât mai scurt prin cât mai multe medii disponibile, astfel încât să ajungă la cât mai multe persoane.

De asemenea, prin acest mecanism se dorește colectarea rapidă a informațiilor primite de la oamenii care ar putea să ofere informații, conform site-ului oficial Alertă Răpire Copil.

Câți copii au dispărut în România într-un an

În luna mai 2021, Organizația Salvați Copiii a transmis că, în ultimul an, s-au înregistrat aproape 6.000 de sesizări privind dispariția unor copii.

Astfel, organizația anunța, citând date ale Direcției de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie că, în perioada 30 aprilie 2020 – 20 aprilie 2021 au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. Dintre aceștia, 206 aveau vârste până în 10 ani, 1.453 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.263 mai mari de 14 ani.
În aceeași perioadă, au fost găsiți 5.821 de copii dispăruți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here