Peste 1000 de copii din Olt, singuri acasă după ce părinții au plecat la muncă în străinătate. Ce îi așteaptă

Nu mai puțin de 1.065 de copii din județul Olt au rămas singuri acasă după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, fapt pentru care se va desfășura un proiect care vine în ajutorul micuților.

Este vorba de proiectul ”Servicii de suport educațional și psihosocial pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” care vizează stimularea participării la educație şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de excluziune socială pentru copii din Olt ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

„Pentru a răspunde nevoilor copiilor, persoanelor în grija cărora au rămas şi comunităţilor locale, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele intervenţii:

  1. Servicii de suport educaţional şi psihologic, activități recreative şi de socializare, incluzând şi tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii să traverseze perioada dificilă a separării de părinți.
  2. Oferirea de suport material pentru buna desfăşurare a activităţilor de suport educaţional și de consiliere (rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip Şcoală după Şcoală).
  3. Program de educaţie parentală și consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii.
  4. Dotarea şcolilor implicate cu materiale şi echipamente sportive.
  5. Crearea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituționale copiilor în 5 localităţi, stimularea creării de structuri comunitare consultative.
  6. Campanie regională de informare și conștientizare cu privire la efectele negative ale plecării părinților asupra copiilor rămași acasă: difuzare spot video, distribuire materiale de informare, sesiuni periodice de informare si conștientizare pentru elevi, cadre didactice, părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii/părinți care intenționează să plece la muncă în străinătate/membri ai comunității, masă rotundă cu specialisti din domeniul educatiei şi asistenţei sociale.
  7. Cercetare regională pentru estimarea incidenţei fenomenului şi efectelor sociale ale acestuia”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Salvati Copiii Romania.

Colaboratori: Școala Gimnazială Alexandru Macedonski” Craiova, Școala Gimnazială “Decebal” Craiova, Școala Gimnazială “Înv. M. Georgescu” Celaru, județul Dolj, Școala Gimnazială „Virgil Mazilescu” Corabia, Școala Gimnazială „Ada Umbra” Ianca, Școala Gimnazială Gârcov, județul Olt, Direcţii  de asistenţă socială/Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minim șase luni.

”Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here