Valeriu Gheorghiţă: România nu combină vaccinurile cu tehnologii diferite

Președintele CNCAV, Lt. col. dr. medic Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că, în România, nu se vor combina vaccinurile care folosesc tehnologii diferite.

“CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu acelaşi tip de vaccin, în cazul ambelor doze, atunci când vorbim de schema de vaccinare cu serul Oxford / AstraZeneca”.

“La acest moment, CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu acelaşi tip de vaccin, în cazul ambelor doze, atunci când vorbim de schema de vaccinare cu serul Oxford / AstraZeneca. (…) Este mai prudent să așteptăm validarea rezultatele finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care foloesc tehnologie diferită”. Excepțiile sunt pacienții care dezvoltă tromboză sau șoc anafilactic după prima doză.

Astfel, românii care au făcut prima doză de vaccin AstraZeneca, nu vor putea vaccinați la rapel cu un ser care folosește tehnologia de tip ARN mesager – Pfizer sau Moderna.

Medicul susține că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii: „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”.

Astfel, România va folosi aceeași schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca (pentru cei care au primit prima doză din acest ser).

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here