Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Cel mai mare sfânt cuvios al zilelor noastre/ FOTO

Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Creștin ortodocșii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, un mare sfânt care s-a născut în anul 1924. Acesta a fost trecut în rândul sfinților, în urma unei decizii luate de către Sfantul Sinod în ziua de 13 ianuarie 2015.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul s-a născut în ziua de 25 iulie 1924, la Farasa, o locație aflată la câteva sute de kilometrii de Cezareea. Sfântul, pe numele de mirean Arsenie Eznepidis, și-a început căutările pentru intrarea în monahism în anul 1950.

Părinții săi erau evlavioși. Pe tatăl său îl chema Prodromos și era conducătorul locuitorilor Farasei iar pe  mama sa o chema Evloghia. După ce și-a început căutările, cuviosul părinte a ajuns la Sfântul Munte Athos, însă s-a întors în lume la rugămintea tatălui său.

Totuși, acesta a luat hotărârea de a rămâne definitiv la muntele Athos în a doua sa călătorie. Mai apoi, în anul 1953, acesta a ajuns la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. După un an, sfântul s-a făcut rasofor și a primit numele de Averchie. După ce au mai trecut trei ani, cuviosul a plecat la mănăstirea Filotheu, unde a primit schima mică și numele de Paisie.

În anul 1958, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul s-a mutat la Sfânta Mănăstire a Nașterii Maicii Domnului din Stomio – Konita. A rămas în această locație până în anul 1962, când a plecat în peninsula Sinai și a locuint în Chilia Sfinților Galaction și Epistimi.

După aceea, a revenit la Sfântul Munte Athos în anul 1964 și s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfinților Arhangheli. Acesta a fost momentul când s-a legat și mai mult din punct de vedere duhovnicesc de sfântul stareț Tihon, care locuia la chilia Cinstita Cruce a Mănăstirii Stavronikita. Mai apoi, în ziua de 11 ianuarie 1966, a primit schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul a trecut la cele veșnice în ziua de 12 iulie 1994 și a fost înmormântat la Sfânta Mănăstire a Sfântului Ioan Teologul de la Suroti, Tesalonic, conform dorinței sale.

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi cintim și următorii sfinți:

  • Sfânta Veronica;
  • Sfântul Cuvios Mihail Maleinul;
  • Sfântul Mucenic Serapion cel Nou;
  • Sfinții Mucenici Andrei Stratilatul, Faust și Mina;
  • Sfântul Mucenic Mamant;
  • Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, Panaghia Tricherousa.
  • Sfinții Proclu și Ilarie.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here