Olt: Crește numărul celor care dau foc terenurilor cu vegetație uscată. Ce riscă fermierii care fac asta

A crescut numărul persoanelor din Olt care recurg la incendieri de terenuri cu vegetație uscată, miriști și culturi agricole.

De la începutul acestei luni au fost înregistrate incendieri de terenuri cu vegetație uscată și miriști în 19 localități ale județului.

Cele mai mari suprafețe de teren care au fost afectate de flăcări s-au înregistrat pe raza localităților Rusănești,  Drăgănești-Olt,  Redea, Stoeneștiși  Obârșia.

„Arderea miriştiilor duce la deteriorarea habitatului păsărilor şi animalelor, distrugerea solului şi a valoroaselor microorganisme care oferă fertilitate solului. Un pericol destul de mare prezintă incendierea miriştii în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică. Ca rezultat al incendiilor, în aer sunt emanate diferite substanţe toxice.

Conform OUG nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi, respectiv, între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Fermierii care incalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea incălcării sancţiunea poate fi de la 5% şi poate ajunge şi la 100% excludere.

„Pentru identificarea acestor situații a fost încheiat un protocol între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a condiţiilor GAEC (Codul pentru bune condiții agricole și de mediu) referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente”, se mai arată în comunicat.

Având în vedere impactul negativ asupra mediului provocat de arderea miriștilor și pericolul extinderii incendiului la gospodării, oamenii legii fac un apel către olteni să aibă o conduită responsabilă.

Autoritățile cu atribuții în domeniu vor efectua verificări tematice și inopinate pentru prevenirea sau sancționarea arderii intenționate de pajiști și miriști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here