AVERTIZARE METEO: Cod portocaliu și galben de FURTUNI. CANICULĂ în weekend

Administrația Națională de Meteorologie  a emis, joi, noi avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de furtuni, valabile până vineri. De asemenea, au prelungit atenționările de caniculă pentru weekend.

Astfel, potrivit metreorologilor, în localități din 11 județe vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Sunt așteptate vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice.

COD PORTOCALIU: de joi, 15 iulie ora 16.00 până vineri, 16 iulie ora 6.00 – instabilitate atmosferică deosebit de accentuată

În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice.

Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 70-80 l/mp.

COD GALBEN: de joi, 15 iulie, ora 14.00 până vineri, 16 iulie, ora 23.00

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

COD GALBEN – joi și vineri – fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here