CAO explică de ce nu face față sistemul de alimentare cu apă în unele zone ale județului

Atunci când Compania de Apă Olt oprește alimentarea cu apă, într-o localitate, chiar dacă este pandemie sau caniculă, este vorba de o situație de urgență sau de o avarie pe rețelele de alimentare cu apă. Totuși, majoritatea întreruperilor din ultimele zile au fost cauzate de consumul mare de apă, mai ales seara, când apa din rețeaua publică este folosită pentru a uda grădinile sau gazonul, se arată într-un comunicat al Companiei de Apă Olt (CAO) SA.

De ce nu face față sistemul de alimentare cu apă

Reprezentanții CAO susțin că sistemul de alimentare cu apă a fost proiectat și construit, în baza legislației din România, care prevede ca utilizarea apei să fie, exclusiv, pentru consumul casnic.

„Astfel, s-a stabilit numărul de foraje necesare, volumul rezervoarelor de acumulare, parametrii electropompelor din forajele de apă și din stațiile de pompare. Utilizarea apei în alte scopuri, pentru a uda grădina, gazonul, pentru umplerea bazinelor și piscinelor, duce la dezechilibre între cantitatea de apă extrasă si acumulata în rezervoare si cantitatea de apă care se pompează în rețeaua de distribuție”, explică, în comunicatul transmis, Companie de Apă Olt.

În cât timp se umple un rezervor de acumulare

Umplerea unui rezervor de acumulare apă durează între cinci și șapte ore, iar umplerea lui nu se poate face decât prin oprirea furnizării apei potabile către consumatori

Ce spune legea

Conform contractului încheiat între Compania de Apă Olt și clienți, dar și la art. 229 din Ordinul nr. 88/2007 al ANRSC, apa din rețeaua publică de alimentare cu apă se folosește numai pentru consumul casnic.

„Din păcate, sunt mulți cetățeni care nu respectă recomandările noastre și reglementările în vigoare, iar multe familii au de suferit din lipsa apei”, mai arată reprezentanții CAO, care fac apel la populație să consume apa, nu să o risipească.

Două sate din comuna Valea Mare nu au avut apă, noaptea trecută, tocmai din această cauză: mai mulți localnici au făcut abuz, înregistrând un consum mare de apă pentru udarea grădinilor și a gazonului. În astfel de cazuri, Compania de Apă Olt nu mai are posibilitatea să asigure serviciul de alimentare cu apă continuu și în parametrii normali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here